Erkek Nafaka Alabilir Mi?

Av.Naciozkan

Erkek Nafaka Alabilir Mi?; Nafaka, boşanma veya ayrılık durumlarında bir eşin diğerine maddi destek sağlamak için verilen bir tür tazminattır. Geleneksel olarak, bu tazminat genellikle kadınlara yöneliktir ve erkeklerin nafaka alması nadirdir. Ancak, günümüzde toplum ve yasal düzenlemelerde yaşanan değişikliklerle birlikte, erkeklerin de belirli koşullar altında nafaka alma hakkı olduğu durumlar ortaya çıkmıştır.

Evlilik kurumu bizim toplumumuzun temelini oluşturmaktadır. Türk Medeni Kanunu Aile Hukukunu düzenlemektedir. Nafaka kurumu boşanma davası devam ederken yada boşanma davası kesinleştikten sonra maddi olarak güçsüz olan tarafı desteklemek için kanunlarca güvence altına alınan bir haktır.

Erkek Nafaka Alabilir mi?

Erkek nafaka alabilir mi sorusu erkek müvekkillerimiz tarafından sıkça sorulmaktadır. Genelde evlenen kadın önceki toplum kuralları sebebiyle hamilelik, doğum, lohusalık, ve çocukların bakımı gibi süreçlere dahil olduğu için iş hayatından geri kalmaktadır. Bu nedenle boşanma süresince hakimin öngördüğü miktarda tedbir nafakası ve boşanmayla birlikte yoksullaşacak olan kadına yoksulluk nafakası kesin olarak bağlanacakmış gibi genel bir kanı vardır.

Ancak yoksulluk nafakası ve tedbir nafakasına baktığımızda nafakanın özünde yoksulluğa düşecek olan tarafa ödenmesi hususu vardır. Yani Türk Medeni Kanun kadın yada erkek diye bir cinsiyet belirtmemiştir. Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Kadın erkekten daha güçlü olabilir. Ayrıca boşanan erkek maddi olarak güçlük çekecek durumda da olabilir. Bu hallerde yoksulluk süresince yada süresiz olarak nafakaya hükmedebilecektir.

Erkeğin bu aşmada nafaka talep etmesi için mutlaka kadından daha az kusurlu olması şartı aranacaktır. Eğer kadından daha fazla kusurlu ise nafaka alması mümkün hale gelmeyecektir. Erkek ayrıca boşanmayla yoksulluğa düşeceğini, kendi isteğiyle yoksul yada çalışamıyor olmadığını, kadının erkekten maddi olarak çok daha güçlü olduğunu ve boşanma davasında kadından daha ağır kusurlu olmadığını ispatlamak durumunda olacaktır.

Kadın Erkeğe Nafaka Öder mi?

Toplumumuzda yakın tarihe kadar kadınlar erkeklerden daha az iş hayatının içinde yer almaktaydı. Ancak son zamanlarda kadınlarda iş ve sosyal hayatın içinde yer almaktadır. Bu halde de boşanma durumunda kadına nafaka ödenmesi çok olağan bir duruma gelmiştir. Günümüz toplumunda ise kadınlar iş hayatın atılmış, hayatın birçok alanında etkin bir şekilde yer almıştır. Türk Medeni kanunumuzda nafaka başlığı düzenlenirken erkek veya kadına diyerek ayrı ayrı bir düzenleme yapmamıştır.

Boşanan eşlerden erkek tarafın maddi manevi zarara uğraması en az kadın kadar olabilirliği yüksek bir durumdur. Erkek nafaka alabilir mi sorusu kadar olağan bir durumdur. Nafaka miktarı ve şartları, ülkenin yasal düzenlemelerine ve mahkemenin kararına bağlı olarak değişir. Bazı ülkelerde cinsiyet ayrımı yapmadan nafaka verilmesini sağlayan yasalar vardır.

Dolayısıyla, bir ilişkinin sona ermesi durumunda, kadınlar da erkeklere nafaka ödeyebilirler. Bu durum, ekonomik koşullar, evlilik süresi, çocukların varlığı ve diğer faktörler dikkate alınarak mahkeme tarafından belirlenir. Türk Medeni Kanunu 175. Maddesi bu konuya açıklık getirmiştir.

Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Söz konusu maddeye bakıldığında erkek yada kadın diye cinsiyet ayrımı gözetmeden yoksulluğa düşecek tarafa odaklanmıştır.

Erkekler Nafaka Talebinde Bulunabilir Mi?

Erkek nafaka alabilir mi yada Erkekler Nafaka Talebinde Bulunabilir Mi? Sorusu son zamanlarda sık sık gündemimize gelmektedir. Nafaka, bir ilişkinin sona ermesi durumunda, ekonomik destek sağlamak için bir tarafın diğerine ödeme yapmasını içeren yasal bir konsepttir.

Geleneksel olarak, bu durumda nafaka talebinde bulunan taraf genellikle kadın olmuştur. Ancak, modern toplumlarda, cinsiyet rollerinin değişmesi ve eşitlikçi yasaların artmasıyla birlikte, erkeklerin de nafaka talep etme hakkı giderek daha fazla tartışma konusu olmuştur. Toplumumuzda genel kanı sadece kadınların nafaka alacağına yönelik bir durum vardır. Kadınların iş hayatına başlaması bizim toplumumuzda biraz zaman almıştır. Fakat artık günümüzde kadınların iş hayatındaki yeri çok artmıştır. Türk Medeni Kanunu bu aşamada nafakaya ilişkin düzenlemelerde herhangi bir cinsiyet ayrımı göz etmemiştir. Nafaka her nasılsa kadına tanındığı gibi erkeğe de tanınmıştır.

Türk Medeni Kanunu 175. Maddesi Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz. Şeklinde açık hüküm vardır.

Yani kanuna bakıldığında hangi taraf boşanmayla yoksulluğa düşecek ise o tarafa nafaka hükmedilir. Yoksulluk durumunu erkeğin ispatlaması gerekecektir. Bu aşamada diğer önemli bir konu ise, kadın tarafından nafaka ödenmesi için kadından daha az kusurlu olması halidir. Bunun ispat yükü erkektedir. Erkeğin kusursuz olmasına gerek yoktur. Kadından daha az kusurlu olması hali yeterlidir.

Kadın gibi erkekte nafakanın ödenmemesi halinde şikayet hakkını kullanabilir. İİK 344. maddesi “Nafakaya ilişkin kararların gereğini yerine getirmeyen borçlunun, alacaklının şikayeti üzerine, üç aya kadar tazyik hapsine karar verilir. Hapsin tatbikine başlandıktan sonra kararın gereği yerine getirilirse, borçlu tahliye edilir. Şeklinde hüküm kurarken yine kadın yada erkek olarak bir ayrımdan bahsedilmemiştir.

Yorum yapın

Hemen Ara