Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir?

Av.Naciozkan

Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir?; Türk Medeni Kanununda boşanma hükümleri başlığı altında yer alan nafaka konusu nafakanın türleri, nafakanın ne zaman sona ereceği Özkan Hukuk Bürosu’nun resmi sitesinde detaylı olarak sizlere anlatılmıştır. Nafaka, boşanma veya ayrılık durumlarında ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla bir eşin diğerine ödediği düzenli bir mali destektir. Kadına verilen nafaka, genellikle eşler arasında mali güç dengesizliğini gidermek için ödenir.

Ancak, nafaka ödemelerinin ne zaman sona ereceği konusu, karmaşık hukuki, sosyal ve ekonomik faktörlerin bir kombinasyonundan etkilenir. Bu makalede, kadına verilen nafakanın kesilme süreçlerini detaylı bir şekilde ele alacağız.

Kadına Verilen Nafaka Ne Zaman Kesilir?

Yoksulluğa yani maddi imkansızlığa düşen taraf ve varsa müşterek çocukların giderleri, kira masrafları gibi meblağlar toplanır ve nafaka ödeyecek kişinin gelirine de bakılarak ihtiyaçların karşılanması için bir nafaka miktarı belirlenir. Tedbir nafakası sadece dava süresince ödenecek bir nafaka türü olup boşanma kararının kesinleşmesiyle birlikte sona erer. Türk Medeni Kanunu 175. Maddesinde boşanma kararı kesinleşmesinin akabinde hakimce yoksulluğa düşeceğine kanaat edilen tarafa ödenecek nafaka düzenlenmiştir.

TMK Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Şeklinde açık hüküm vardır. Bu aşamada nafaka yükümlüsünün kusuru aranmamaktadır. Fakat kadın bu aşamada geçimini sağlayabilecek düzeyde gelir elde ederse o zaman kadına nafaka ödenmemektedir.

Yargıtay kararlarına da baktığımızca nafaka bir zenginleşme aracı olarak görülmemektedir. Ayrıca bazı özel durumlara göre de nafakanın kaldırıldığını görmekteyiz. Bunlardan tabi ki ilk olarak kadının resmi olarak evlenmemesine rağmen bir başkasıyla birlikte yaşaması durumudur. Nafakanın kesilmemesi için bu yolu tercihe den kadına karşı hukuka uygun delillerle aile mahkemesinde açılacak bir dava ile ispatlanarak nafaka sorumluluğundan kurtulmak mümkündür.

  1. Hukuk Dairesi 2019/8231 E. , 2020/987 K.

“İçtihat Metni”
MAHKEMESİ : Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davalı kadının aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Mahkemece davalı kadın ağır kusurlu kabul edilerek tarafların boşanmalarına karar verilmiş ise de yapılan yargılama ve toplanan delillerden, kadına kusur olarak yüklenen hakaret vakıasına davacı erkek tarafından süresinde vakıa olarak dayanılmadığı anlaşılmakta olup, kusur belirlemesine esas alınamaz.

Tarafların gerçekleşen ve kabul edilen diğer kusurlu davranışlarına göre boşanmaya sebebiyet veren vakıalarda eşit kusurlu olduklarının kabulü gerekir. Bu husus gözetilmeden yanılgılı değerlendirme sonucu davalı kadının ağır kusurlu olarak kabulü doğru olmamış bozmayı gerektirmiştir.

3-Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak Nafaka isteyebilir (Tmk m. 175). Yukarıda 2. bentte açıklandığı üzere, boşanmaya sebep olan olaylarda taraflar eşit kusurlu olup, kadın yararına yoksulluk nafakası koşulları oluştuğu halde, hatalı kusur belirlemesinin sonucu olarak yazılı şekilde hüküm kurulması doğru olmayıp, bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerin yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oybirliğiyle karar verildi. 11.02.2020 (Salı)

Bir Kadın Kaç Yıl Nafaka Alır?

Eşler boşanmaya karar verdikten sonra çekişmeli boşanma yolunu mu anlaşmalı boşanma yolunu mu seçmelidirler. Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davalarına göre daha az sürede sonuçlanması sebebiyle zamandan ve maddi olarak daha tasarruflu bir yöntemdir. Taraflar anlaşmalı boşanmaya yanaşmaması durumunda çekişmeli boşanma davası olarak süreç devam edecektir.

Hali hazırda böyle bir durumda çalışamayan veya işsiz kalan eş yoksulluğa düşmüş olacaktır. Bu nedenle hakim Türk Medeni Kanununda düzenlenen tedbir nafakasına hükmetme zorunluluğu hasıl olacaktır. Nafaka, genellikle boşanma veya ayrılık durumlarında gündeme gelir ve daha zayıf ekonomik durumda olan tarafın korunmasını sağlar. Bu, genellikle kadınların, özellikle uzun süreli evliliklerin sona ermesi durumunda, finansal olarak güvence altına alınmasına yardımcı olur. Nafaka, çocukların bakımı ve eğitimi için de kullanılabilir ve aile içi dengesizliklerin düzeltilmesine yardımcı olabilir.

Boşanma kararının kesinleşmesinden sonra söz konusu sebeplerin varlığı halinde kadına, çalışmaya başlayıncaya kadar veya çalışamayacak durumda ise süresiz olarak nafakaya hükmedilir. TMK yoksulluk nafakası başlığı altında Madde 175- Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan malî gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir. Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.

Kanun maddesinden de anlaşılacağı üzere yoksulluk nafakası kadına süresiz verilir ancak kadın belli bir maaş almaya başlamışsa yada yeniden evlenmişse bu nafaka sona erebilecektir. Nafaka konusu, toplumsal tartışmalara da yol açar. Bazıları, nafakanın uzun süreli olmasının adil olmadığını ve ödemelerin süresinin sınırlanması gerektiğini savunurken, diğerleri ise ekonomik dengesizlikleri dengelemek için nafakanın önemli olduğunu düşünmektedir. Toplumun değişen dinamikleri ve kadınların ekonomik olarak daha güçlü hale gelmesiyle birlikte, nafaka sistemi üzerindeki görüşler de değişebilir.

Çalışmayan Kadına Nafaka Ne Zamana Kadar Ödenir?

Tedbir nafakasının hakim boşanma sürecinde olan kadının bu süreçte mağdur olabileceğine ve yoksulluğa düşeceğine kanaat getirirse boşanma davası kesinleşinceye kadar tedbir nafakasının ödeneceğini belirtmiştik. Boşanma kararının kesinleşmesinin akabinde eğer hakim gerekli görürse güçlü olan taraftan yoksulluğa düşecek olan tarafa yoksulluk nafakasına hükmeder.

Maalesef toplumumuzda kadın evlendikten sonra bazen toplum baskısı bazen de hamilelik sonrası bebek bakımından dolayı iş hayatının gerisinde kalmaktadırlar. Bu nedenlerle boşanma davası süreci ve boşanma kararının kesinleşmesi ile birlikte erkek tarafının kadına ödediği nafaka durumu daha yaygındır. Hakim bu aşamada kadının boşandıktan sonra geçinemeyeceğine karar verirse süresiz olarak yoksulluk nafakasına hükmedilebilir.

Yorum yapın

Hemen Ara