Erkek Evlenirse Nafaka Düşer Mi?

Av.Naciozkan

Erkek Evlenirse Nafaka Düşer Mi?; Boşanan eşlerden arasında erkek olan tarafın nafaka ödeyecek olması toplumca olağan ve olması gerekenmiş gibi karşılaşılan bir durumdur. Erkeğin boşanma kararının kesinleşmesiyle birlikte nafaka ödemesi kalkar mı? Bugün bu konu üzerinde duracağız. Bu sorunun cevabı kanunlar, içtihatlar ve Yargıtay kararları ışığında Özkan Hukuk olarak sizler için cevaplayacağız.

Nafaka, birçok ülkede evlilik ilişkisinin sona ermesi durumunda, ekonomik olarak daha zayıf olan eşin diğerine maddi destek sağlamak için ödemesi gereken bir tür tazminat veya ödemedir. Bu konuda yapılan tartışmalar, toplumun değişen dinamikleri ve cinsiyet rollerinin evrimiyle birlikte önemli bir odak noktası haline gelmiştir. Ancak, erkek evlenirse nafaka düşer mi sorusu, genellikle evlilik sonrası eşitlik ve adalet ilkeleri bağlamında ele alınır. Bu makalede, erkeklerin evlilik sonrası nafaka hakkı üzerine yaygın argümanları ve yasal durumu ele alacağız.

Erkek Evlenirse Nafaka Düşer mi?

Nafaka ödeyecek kişinin erkek olduğunu varsayalım. Erkeğin nafaka ödemesine hükmedilmesi halinde 4 farklı nafaka türü vardır. Boşanma davası açıldığında tedbir nafakasına hükmedilecektir. Boşanma davası devam ederken ödenen nafaka olduğu için erkeğin evlenmesi durumuyla düşmesi mümkün olmayacaktır. Tedbir nafakası erkeğin evlenmesiyle düşmez.

Boşanma davasının kesinleşmesine müteakip yoksulluk ve iştirak nafakası gündeme gelecektir. Yoksulluk nafakası yoksulluğa düşen eş için ve talebi üzerine mahkemece bağlanmaktadır. Fakat iştirak nafakası ödenmesi talebe bağlı değildir. Erkek eş müşterek çocukların bakım ve giderlerini karşılamak durumundadır. Bu sebeple hakim kendiliğinden iştirak nafakasına hükmedecektir.

Erkek tarafın ödemekle yükümlü olduğu son nafaka ise yardım nafakasıdır. 18 yaşını doldurmuş fakat eğitimi devam eden müşterek çocuğa iştirak nafakası kesildikten sonra talep edilmesi halinde yardım nafakası ödenecektir.

Nafaka kanunları, ülkeden ülkeye büyük ölçüde değişiklik gösterir. Bazı ülkelerde, nafaka ödemeleri cinsiyet ayrımı yapmaksızın belirlenirken, diğerlerinde ise erkeklerin nafaka ödemesi daha az yaygın olabilir veya belirli koşullara bağlı olabilir. Örneğin, bazı ülkelerde, evliliğin kısa süreli veya çocuksuz olduğu durumlarda erkeklerin nafaka ödemesi gereksiz görülebilir.

Toplumumuzca da sıkça rastlamamış olsak da erkeğin nafaka aldığı durumlar olmaktadır. Buna kanuni hiçbir engel yoktur. Türk Medeni Kanununda cinsiyet belirtilmemiştir. Türk Medeni Kanunu madde 176/3 İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddî tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü hâlinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi hâlinde mahkeme kararıyla kaldırılır. Şeklinde düzenleme yer almaktadır.

Hangi Durumlarda Nafaka Kesilir?

Nafaka, genel olarak boşanma veya ayrılık durumlarında, ekonomik olarak zor durumda kalan eşin diğer eşten maddi destek alması için ödenen düzenli bir ödemedir. Bu ödeme, çoğu ülkede hukuki bir süreçle belirlenir ve genellikle mahkeme kararıyla belirlenir. Nafaka, evlilik birliğinin sona ermesiyle birlikte yaşanan ekonomik dengesizlikleri dengelemeyi amaçlar. Ancak, nafaka ödemelerinin devam etmesi bazı koşullara bağlıdır. Nafaka ödemelerinin kesilmesine neden olabilecek durumlar;

  • Tedbir nafakası ödemekle yükümlü ise boşanma kararı kesinleşinceye kadar,
  • İştirak nafakası ödüyor ise ergin olana yani 18 yaşını doldurana kadar,

Yoksulluk nafakası ödemekte ise süresiz olarak veya karşı tarafın yoksulluk hali sona erinceye kadar ödemeye devam eder. Yoksulluk nafakası haricinde diğer nafakalar için belirli bir süre öngörülmüştür. Erkek evlenirse nafaka düşer mi sorusuyla sıkça karşılaşmaktayız. Fakat kanunlarca belirtilen bazı durumların varlığı halinde yoksulluk nafakası da sona ermek durumunda kalacaktır. Bu durumlara baktığımızda nafaka borçlusunun veya nafaka alan kişinin vefatı durumunda nafaka borçlusunun mevcut borcu bir başkasına geçemeyeceği gibi nafaka alacaklısının da vefatıyla alacak bir başkasına geçemeyecektir ve sona erecektir.

Nafaka alan kişinin yoksulluk durumunun sona erdiği hallerinde de nafaka sona erecektir. Nafaka alan kişi evlendiyse yada resmi nikah olmadan bir başkasıyla ortak hayat yaşıyor ise yine bu durumda da nafaka sona erecektir. Resmi nikah olmadan birlikte yaşadığını ispatlanamıyor ise bu dava yoluyla ispatlanabilecektir.

Erkek Hangi Hallerde Nafaka Ödemez?

Nafaka, bir ilişkinin sona ermesi durumunda, ekonomik desteği sağlamak amacıyla bir tarafın diğerine ödediği bir tür mali destektir. Genellikle boşanma durumlarında gündeme gelir ve evlilik boyunca edinilen haklara dayanır. Ancak, nafaka ödeme zorunluluğu her durumda geçerli değildir. Erkeklerin nafaka ödemez hallerini anlamak için öncelikle nafakanın ne olduğunu ve hangi durumlarda talep edilebileceğini anlamak önemlidir.

Boşanma davalarında genelde kadın olan tarafın mali anlamda güçsüz olması alışılmış bir durumdur. Eski toplumumuza bakıldığında da hamilelik, doğum, bebek bakımı gibi sebeplerden dolayı kadın iş hayatından ve kariyerinden vazgeçmek durumunda kalmaktadır. Bu nedenle çoğu ailede giderlerden erkek sorumlu hale gelmektedir.

Yine de her koşulda kadına yoksulluk nafakası ödeyecek diye bir durum yoktur. Yoksulluk nafakasında cinsiyet belirtilmemiştir. Her boşanma davasında hakimin kadına süresiz olarak yoksulluk nafakası ödenecek diye bir hüküm kurması mümkün değildir.

Yoksulluk nafakasının amacı bir zenginleşme sebebi değil yoksulluktan kurtulma sebebi olarak görülebilir. Kanunun öngördüğü şartlar ise nafaka alacak tarafın daha fazla kusurlu olmaması durumudur. Bu halde de yoksulluk nafakasına hükmedilmeyecektir.

Nafaka davaları alanında uzmanlı gerektiren bir hukuk dalıdır. Bu sebeple uzman bir boşanma avukatı ile birlikte süreci yürütmeniz daha sağlıklı olacaktır. Sonuç olarak, erkeklerin nafaka ödemediği halleri genellikle yasal düzenlemelere, evlilik sürecine ve mahkeme kararlarına bağlıdır. Ancak, her durum farklı olabilir ve nafaka ödememe kararı almak için bir avukattan veya uzman bir hukuk danışmanından destek almak önemlidir. Bu, tarafların haklarını korumak ve adil bir sonuca varmak için önemli bir adımdır.

Yorum yapın

Hemen Ara