Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası (İddet Müddeti)

Av.Naciozkan

Bekleme süresinin kaldırılması davası, boşanmış bireylerin yeniden evlenmeleri için Türk Medeni Kanunu’nda öngörülen bekleme süresinin kaldırılması amacıyla açılan bir davadır. Bu bekleme süresi, kadınlar için boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gündür. Bu süre, kadının boşanma sonrası hamile olması durumunda doğacak çocuğun babalığının belirlenmesi için konulmuştur.

Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası (İddet Müddeti) 

Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası Türk medeni Kanunu 132. Maddede düzenlenmiş, boşanma yada eşin vefatı durumunda başvurulan hassas bir süreçtir. İddet müddetinin kaldırılması davasının temeli kadının yeniden evlenmek istemesi durumunda hamile olma olasılığına binaen çocuğun babasının belirlenmesi için kanun koyucu tarafından konulmuştur. Günümüzde çocuğun babasının belirlenmesinde DNA yada başka yöntemler mevcut olsa da çok daha eskiye gittiğimizde anne karnındaki çocuğun babasının kim olduğunun tespiti mümkün değildir.  Bu sebeple kanun koyucu bunun belirlenmesi için kanunlarda yer vermiştir. 

İddet Müddeti Kaldırılması

İddet müddeti, Türk Medeni Kanunu’nda boşanmış veya eşini kaybetmiş kadınlar için belirlenen bekleme süresidir. Bu süre, boşanma veya eşin ölümü durumunda, kadının yeniden evlenebilmesi için belirlenen 300 günlük bir bekleme süresidir. İddet müddeti, doğacak çocuğun soybağının belirlenmesi için konulmuştur. Bu sürenin kaldırılması için mahkemeye başvurulabilir. Kadının hamile olmadığını bir sağlık raporu ile belgelemesi gerekmektedir. Kadının talebi üzerine mahkeme, iddet müddetinin kaldırılmasına karar verebilir. Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası ile iddet müddeti kaldırılması aynı anlamı taşımaktadır. 

İddet Ne Demek? TMK md.132

İddet müddeti ya da bekleme süresi, Türk Medeni Kanunu’na göre boşanan kadının tekrar evlenmesi için beklemesi gereken üç yüz günlük süreyi ifade etmektedir.

Türk medeni Kanunu  Kadın için bekleme süresi Madde 132- Evlilik sona ermişse, kadın, evliliğin sona ermesinden başlayarak üçyüz gün geçmedikçe evlenemez.  Doğurmakla süre biter. Kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının anlaşılması veya evliliği sona eren eşlerin yeniden birbiriyle evlenmek istemeleri hâllerinde mahkeme bu süreyi kaldırır.

İddet Süresi Nedir? İddet Müddetinin Kaldırılması

Bekleme süresinin kaldırılması için şu şartlar gereklidir:

Kadın, hamile olmadığını bir doktor raporu ile belgelemesi gerekmektedir.

Kadının talebi üzerine, mahkeme bu durumu değerlendirerek bekleme süresinin kaldırılmasına karar verebilir.

Dava, kadının ikamet ettiği yer aile mahkemesine açılır. Dava dilekçesinde, bekleme süresinin kaldırılma gerekçesi ve hamile olmadığına dair doktor raporu sunulmalıdır.

Kadın, bekleme süresinin kaldırılması talebini içeren dilekçeyi aile mahkemesine sunar.

Doktor Raporu: Hamile olmadığını gösteren doktor raporu da dilekçeye eklenir.

Mahkeme İncelemesi: Mahkeme, dilekçe ve ekleri üzerinde inceleme yaparak talebi değerlendirir.Mahkeme, gerekli görürse duruşma yapabilir ve sonunda bekleme süresinin kaldırılmasına karar verir.

Bekleme süresinin kaldırılması kararı, yeniden evlenme engelini ortadan kaldırır ve kadın, mahkeme kararı kesinleştikten sonra yeniden evlenebilir.

Bekleme süresinin kaldırılması davası, boşanmış kadınların yeniden evlenmeleri önündeki yasal engeli ortadan kaldırmayı amaçlayan bir dava türüdür. Kadının hamile olmadığını kanıtlaması ve mahkemenin olumlu kararı bu sürecin temel unsurlarıdır.

Boşanma Davası Sonrası İddet Süresi(İddet Müddeti)

İddet Müddetinin Kaldırılması Dava Dilekçesi Örneği

AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİ’NE

                                                 ADANA

Davacı         :

Vekilleri                 : Av.NUH NACİ ÖZKAN

Davalı                     : Hasımsız

Dava                       : Bekleme Süresinin Kaldırılması Talebidir

Anlatımı          :  Müvekkilimiz sayın mahkemenizin   ………………    karar numarası ile …………… tarihinde eşinden boşanmıştır. Boşanma kararı kesinleşmiştir. 

                                             Türk Medeni Kanununa göre  boşanan eş üç yüz gün geçmedikçe evlenememektedir. Müvekkilimiz yeniden evlenmek istemektedir. Müvekkilimizin yeniden evlenmesine mani olmadığı hastanede yapılacak inceleme sonucu anlaşılacaktır. Bu nedenle sayın mahkemenize başvurma zorunluluğu doğmuştur.

Hukuki Nedenler         :MK.m132 ve ilgili yasal mevzuat.

Deliller                        : Doktor raporu,boşanma ilamı,ve ikamesi kabil deliller.

Netice ve İstem      :İzah edilen nedenlerle bekleme (iddet) süresinin kaldırılmasına karar verilmesini saygıyla arz ve talep ederiz.15.05.2022

Davacı Vekili

      Av.NUH NACİ ÖZKAN

Eki      :Vekalet sureti tebligat gideri.

İddet Müddeti Ne Zaman Başlar

İddet müddeti, kadının hamile olup olmadığının anlaşılması ve doğacak çocuğun soybağının belirlenmesi amacıyla konulmuş bir süredir. Bu süre içerisinde kadının yeniden evlenmesi yasalarca engellenmiştir. Ancak, kadının hamile olmadığını doktor raporuyla kanıtlaması durumunda bu süre mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Kadın, hamile olmadığını kanıtlamak için bir sağlık raporu alarak aile mahkemesine başvurabilir. Mahkeme, gerekli incelemeleri yaptıktan sonra iddet müddetinin kaldırılmasına karar verebilir. Bu kararla birlikte kadın, yeniden evlenme hakkını kazanır. 

İddet müddeti, Türk Medeni Kanunu’na göre belirlenen bir süre olup, belirli koşulların gerçekleşmesiyle başlamaktadır. Bu süre, boşanmış ya da eşini kaybetmiş kadınlar için geçerlidir ve 300 gün olarak belirlenmiştir. İddet müddeti, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren başlar. Yani, mahkeme kararı verildikten sonra, kararın kesinleşmesi için gereken sürenin dolmasıyla birlikte 300 günlük süre işlemeye başlar. 

İddet müddeti, kadının eşinin öldüğü tarihten itibaren başlar. Eşin ölümünden itibaren 300 günlük süre işlemeye başlar.

İddet Müddeti Hesaplama

Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası ve İddet Müddeti Hesaplama nasıl yapılır sorusu tarafımıza sıkça sorulmaktadır. 

İddet müddetini hesaplamadan önce  boşanma kararının kesinleşmesi şartı vardır. Boşanma kararı kesinleşmiş ise kesinleştiği tarihten itibaren bu sürenin üzerine 300 gün eklenerek iddet müddetinin ne zaman sona ereceğini hesaplamak mümkündür. 

Boşandıktan Sonra 300 Gün Beklemeden Evlenebilir Mi?

Boşanma kesinleştikten sonra kadının 300 gün beklemeden evlenmesi kanunlarımızca mümkün değildir. Ancak bu süreyi beklemek istemeyen kişiler Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası (İddet Müddeti) açarak söz konusu süreyi beklemeden evlenmeleri mümkün hale gelecektir. 

İddet Süresinde Hamile Kalması ve Doğum Yapması

İddet süresi içinde kadının hamile kalması ve doğum yapması durumunda, doğan çocuğun babası boşanmış olduğu veya ölen eşi olarak kabul edilir. Bu, çocuğun soybağının belirlenmesi açısından önemlidir. Kadının hamile olmadığını kanıtlaması ve mahkemenin olumlu kararıyla iddet süresi kaldırılabilir, böylece kadın yeniden evlenebilir. Ancak, doğan çocuğun babasının başka biri olduğu iddiası varsa, babalık davası açılarak bu durum ispatlanabilir.

İddet Müddetinin Kaldırılması Hangi Mahkeme

İddet müddetinin kaldırılması davası, kadının ikamet ettiği yer aile mahkemesine açılır. Dava dilekçesinde, iddet müddetinin kaldırılma gerekçesi ve kadının hamile olmadığını gösteren doktor raporu yer almalıdır.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi

Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası (İddet Müddeti) bu aşamada kadınların boşandıktan sonra evlenmesi için beklemesine gerek olmadan açacakları bir dava ile evlenmelerine imkan tanıyan bir kanundur. 

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Kadın

Türk Medeni Kanunu’na göre, kadınlar boşandıktan sonra yeniden evlenmek için belirli bir süre beklemek zorundadır. Bu süre, doğacak çocuğun soybağının belirlenmesi amacıyla konulmuş olan iddet müddetidir. İddet müddeti, boşanma kararının kesinleştiği tarihten itibaren 300 gündür. Bu süre, kadının yeniden evlenmesini engelleyen bir bekleme süresidir. Kadının bu süre zarfında hamile kalması durumunda, çocuğun soybağının belirlenmesi açısından iddet müddeti önem kazanır.

Boşandıktan Sonra Evlenme Süresi Erkek

Bekleme Süresinin Kaldırılması Davası (İddet Müddeti) nedir veya erkeğin bekleme süresinin kaldırılması davası açmasına gerek var mı diye Özkan hukuk bürosuna sıkça bu yönde sorular yöneltilmektedir. Boşandıktan sonra kadın yeniden evlenmek istiyorsa deme suretini kaldırılması davası açmak zorundadır. Bu davayı açmamın sebebi kadının hamile olabilmesi durumunda çocuğun babasının kim olacağının tespiti içindir. Ancak boşandıktan sonra yeniden evlenmek isteyen erkeğin bekleme süresinin kaldırılması davası açma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Kadın Boşandıktan Sonra Ne Zaman Evlenebilir

Kadın normal şartlarda boşandıktan sonra 300 gün geçmesiyle yeniden evlenmeye hak kazanır. Ancak kadın boşanma davasının kesinleşmesinden sonra yeniden evlenmek istiyorsa bu aşamada müddetinin kaldırılması davası açarak 300 gün beklemek yerine hamile olmadığının ispatı ile çok daha erken evlenebilecektir. Bu sebeple yeniden evlenmek isteyen kadın iddet müddetinin kaldırılması davası açarak bu süreci öne çekebilecektir. 

Boşandıktan Sonra Aynı Kişiyle Tekrar Evlenme Süresi

Türk Medeni Kanunu’na göre, boşanmış çiftlerin tekrar evlenmeleri için belirli bir süre beklemeleri gerekmez. Boşanma kararı kesinleştikten sonra, eski eşler tekrar evlenmek istediklerinde aşağıdaki hususları göz önünde bulundurmalıdırlar. Erkekler için boşandıktan sonra yeniden evlenme konusunda herhangi bir bekleme süresi yoktur. Boşanma kararının kesinleşmesinden hemen sonra yeni bir evlilik yapabilirler. Kadınlar için durum biraz farklıdır.

Türk Medeni Kanunu’na göre kadınlar, boşandıktan sonra 300 günlük bir iddet süresine tabidirler. Ancak, bu sürenin kaldırılması veya beklenmesi gerekip gerekmediği duruma göre değişir. Boşanmış çiftler, boşanma kararının kesinleşmesinden hemen sonra tekrar evlenmek istediklerinde erkekler için herhangi bir bekleme süresi yoktur. Kadınlar için ise 300 günlük bir iddet süresi vardır, ancak bu süre mahkeme kararıyla hamile olunmadığı tespit edilirse kaldırılabilir. Aynı kişiyle yeniden evlenmek isteyen kadınlar da bu kurallara tabidir.

Yorum yapın

Hemen Ara