Özkan Hukuk bürosu olarak müvekkillerimizin ve toplumun bilgisine sunmak için söz konusu makaleyi hazırlama ihtiyacı duyduk. Bu makalemizde Türk Ceza Kanunu’nun 141. Ve devamında düzenlenen hırsızlık suçunu,şartlarını ve cezasını anlatacağız.
Hırsızlık Suçu
Hırsızlık suçu, bir kişinin başkasına ait malı hukuka aykırı olarak zimmetine geçirmesi veya başkasının hakkına tecavüz etmesi şeklinde tanımlanır. Hırsızlık, genellikle cezai bir suç olarak kabul edilir ve ceza hukuku kapsamında değerlendirilir. Ülkeden ülkeye cezalar ve tanımlamalar farklılık gösterebilir, ancak genel olarak mal varlığına karşı işlenen bir suç olarak kabul edilir.
Hırsızlık Suçu Cezası
Hırsızlık suçu cezası, suçun işlendiği ülkenin ceza yasalarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Türkiye’deki hırsızlık suçu ve cezaları, Türk Ceza Kanunu (TCK) tarafından düzenlenmiştir.
TCK Madde 141: Hırsızlık Suçu
- Bir kimsenin başkasına ait taşınır bir malı, o malın sahibinin rızası olmaksızın, menfaat sağlamak amacıyla alması durumunda, hırsızlık suçu işlenmiş olur.
- Temel ceza: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası.
TCK Madde 142: Nitelikli Hırsızlık Nitelikli hırsızlık, hırsızlık suçunun daha ağır cezayı gerektiren şekillerini ifade eder. Bu durumlar şunlardır:
- Kişinin malını koruyamayacak durumda olan kişilere karşı işlenmesi (2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası).
- Gece vakti işlenmesi (3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası).
- Birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi (2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası).
- Elbirliği ile işlenmesi.
- Halkın yararlanmasına sunulmuş bir yerden veya özel beceri ile işlenmesi.
- Haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer aletlerle kilit açmak suretiyle veya bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle işlenmesi.
- Doğal afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği kargaşadan yararlanarak işlenmesi.
- Haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer aletlerle kilit açmak suretiyle işlenmesi.
TCK Madde 143: Hırsızlık Suçunun Cezasında Artırım
- Suçun gece vakti işlenmesi durumunda ceza yarı oranında artırılır.
Ağırlaştırıcı Sebepler
Bazı durumlar, hırsızlık suçunun cezasını artırabilir. Bunlar:
- Hırsızlık suçunun kamu görevlisi tarafından görev sırasında işlenmesi.
- Suçun organize bir suç çetesi tarafından işlenmesi.
Hafifletici Sebepler
Bazı durumlar, hırsızlık suçunun cezasını azaltabilir. Bunlar:
- Suçun ilk defa işlenmiş olması.
- Mağdur ile uzlaşma sağlanması.
Bu bilgilerin genel bir kılavuz olduğunu ve her durumun spesifik detaylarının yasal danışmanlık gerektirebileceğini unutmayın. Hırsızlık suçu ve cezaları hakkında daha fazla bilgi için bir hukuk uzmanına danışmanız tavsiye edilir.
Hırsızlık Suçu Savunma Dilekçesi
YARGITAY ( ) NOLU CEZA DAİRESİNE
SUNULMAK ÜZERE
5.ASLİYE CEZA MAHKEMESİ HÂKİMLİĞİ’NE
ADANA
Temyiz Eden Sanık :
Temyiz Olunan Hüküm :
İzahı :Yukarıda nosu yazılı dosyadan hakkımda yapılan yargılama sonucunda mahkumiyetime karar verilmiştir. İşbu mahkeme kararının usul ve yasalara aykırı olduğu kanaatindeyim. Zira;
1-Ben gerek hazırlıkta ve gerekse de yerel mahkemede vermiş bulunduğum savunmamada suça konu olduğu iddia edilen motosikleti hurda vaziyette, atılmış ve sahipsiz bir halde, parçalanmış olarak ve kendilerine zilyet olarak bırakılanların rızasını almak suretiyle aldığımı açık ve kesin olarak belirttim.
Nitekim gerek katılan ve gerekse de tanık olarak dinlenen Mehmet Habulloğlu benim yapmış olduğum bu savunmalarımı teyit eder mahiyette ifade vermişlerdir. Nitekim motosikletin sahibi ortaya çıkınca ben motosikletin bedelinin tamamını kendisine teslim ettim. Benim suç işlemle kastım yoktur. Yerel mahkemece suçun manevi unsuru olan suç işleme kastım olmadığı halde mahkûmiyetime karar verilmiş bulunması yasalara aykırıdır ve kararın bu nedenle bozulması gerekir kanısındayım.
2-05.07.2022 tarihinde yürürlüğe girerek yasallaşan 6352 sayılı yasanın TCK nın 142. maddesinde yapılan değişikliğin uygulanmamış olması eksikliktir ve kararın bu nedenle de BOZULMASI gerekir kanısındayım.
3-Yerel mahkemece hakkımda verilen kısa süreli hapis cezasının TCK 51.maddesi gereğice ertelenmemesi ve yine CMK 231. maddesi gereğince hükmün açıklanmasının geri bırakılmaması eksikliktir ve kararın bu nedenle de BOZULMASI iktiza eder kanısındayım.
Netice ve İstem : İşbu temyiz dilekçemin kabulüne, yukarıda arz ettiğim ve resen nazara alınacak nedenlere binaen yerel mahkeme hükmünün BOZULMASINA karar ittihazını saygı ile arz ve talep ederim.23.08.2022
Sanık Müdafii
Hırsızlık Suçunda Zararın Giderilmesi
Hırsızlık Suçu veya Hırsızlık Suçunda Zararın Giderilmesi konusunda tarafımıza sıkça sorular gelmektedir.
Hırsızlık suçunda zararın giderilmesi, mağdurun uğradığı maddi kaybın karşılanması ve suçun failine uygulanacak cezai yaptırımların hafifletilmesi açısından önem taşır. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) hırsızlık suçunda zararın giderilmesi ile ilgili düzenlemeler bulunmaktadır.
TCK’da Zararın Giderilmesi
TCK Madde 168: Etkin Pişmanlık
- Hırsızlık suçunu işleyen kişi, mağdurun zararını tazmin ederse, bu durum cezada indirim yapılmasını sağlar.
- Suçun işlenmesinden sonra fail, soruşturma başlamadan önce kendiliğinden pişman olur ve mağdurun zararını aynen iade veya tazmin ederse, cezası üçte ikisine kadar indirilebilir.
- Fail, hakkında soruşturma başlamışsa, kovuşturma başlamadan önce pişman olur ve mağdurun zararını aynen iade veya tazmin ederse, cezası yarısına kadar indirilebilir.
- Hüküm verildikten sonra zararın giderilmesi durumunda ise ceza üçte birine kadar indirilebilir.
Hırsızlık sonucu meydana gelen maddi zarar tespit edilir. Bu, çalınan malın değeri, hasarın boyutu ve diğer maddi kayıpları kapsar.
Fail, mağdurun zararını aynen iade edebilir veya maddi olarak tazmin edebilir. Örneğin, çalınan malı geri vermek veya malın değerini ödemek.
Zararın giderildiğine dair belgeler ve kanıtlar mahkemeye sunulur. Bu, failin cezasında indirim yapılmasını sağlar.Mağdurun uğradığı maddi zararların giderilmesi, mağdurun tatmin olmasını sağlar.
Zararın giderilmesi, failin etkin pişmanlık göstermesi durumunda cezasının hafifletilmesine yol açar.Mağdur ile fail arasındaki anlaşmazlığın giderilmesi, toplumsal barışa katkı sağlar.Bir kişi, hırsızlık yaptığı eşyaları mağdura geri verir.Hırsızlık sonucu meydana gelen zarar, nakit olarak mağdura ödenir.Zararın giderilmesi süreci, mağdurun haklarının korunması ve failin sorumluluğunun yerine getirilmesi açısından büyük önem taşır. Bu süreç, aynı zamanda hukukun adaletli bir şekilde uygulanmasına yardımcı olur.
Hırsızlık Suçunda Etkin Pişmanlık
Hırsızlık suçunda etkin pişmanlık hükümleri TCK 168. Maddesinde düzenlenmiştir.
(1) Hırsızlık, mala zarar verme, güveni kötüye kullanma, dolandırıcılık, hileli iflâs, taksirli iflâs (…)[65] suçları tamamlandıktan sonra ve fakat bu nedenle hakkında kovuşturma başlamadan önce, failin, azmettirenin veya yardım edenin bizzat pişmanlık göstererek mağdurun uğradığı zararı aynen geri verme veya tazmin suretiyle tamamen gidermesi halinde, verilecek cezanın üçte ikisine kadarı indirilir.
(2) Etkin pişmanlığın kovuşturma başladıktan sonra ve fakat hüküm verilmezden önce gösterilmesi halinde, verilecek cezanın yarısına kadarı indirilir.
(3) Yağma suçundan dolayı etkin pişmanlık gösteren kişiye verilecek cezanın, birinci fıkraya giren hallerde yarısına, ikinci fıkraya giren hallerde üçte birine kadarı indirilir.
(4) Kısmen geri verme veya tazmin halinde etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanabilmesi için, ayrıca mağdurun rızası aranır.
(5) (Ek: 2/7/2012 – 6352/84 md.) Karşılıksız yararlanma suçunda, fail, azmettiren veya yardım edenin pişmanlık göstererek mağdurun, kamunun veya özel hukuk tüzel kişisinin uğradığı zararı, soruşturma tamamlanmadan önce tamamen tazmin etmesi halinde kamu davası açılmaz; zararın hüküm verilinceye kadar tamamen tazmin edilmesi halinde ise, verilecek ceza üçte birine kadar indirilir. Ancak kişi, bu fıkra hükmünden iki defadan fazla yararlanamaz.
Hırsızlık Suçu İstinaf Dilekçesi
Hırsızlık Suçu ve hırsızlık suçu İstinaf Dilekçesi sanıklar tarafından sıkça aranmaktadır.
ADANA NÖBETÇİ AĞIR CEZA MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
DOSYA NO :
KARARA İTİRAZ
EDEN SANIK :
MÜDAFİİ : Av. Nuh Naci ÖZKAN Reşatbey Mah. Adalet Cd. No:11 Kocabaş Plaza K:6 D:20 Seyhan/ADANA
DAVACI : K.H
D. KONUSU : Süresinde süre tutum dilekçesi vermiş olduğumuz, Adana 21. Asliye Ceza Mahkemesinin 2024/50 Esas, ……………. Karar sayılı, 22.02.2024 tarihli kararının sanık müvekkil yönünden mahkumiyet içeren hükümlerinin kaldırılarak müvekkilin beraatine karar verilmesi talepli gerekçeli itiraz dilekçesidir.
İTİRAZ EDİLEN KARAR : Adana 21. Asliye Ceza Mahkemesinin …………… Karar sayılı, 22.02.2024 tarihli kararı.
TEBLİĞ TARİHİ : 11.03.2024
KARAR ÖZETİ :
Müvekkil hakkında, Adana 21. Asliye Ceza Mahkemesi …………….. Esas sayılı dosya ile müvekkilin 20.05.2021 tarihindeki eylemine ilişkin olarak Bina İçinde Muhafaza Altına Alınmış Olan Eşya Hakkında Hırsızlık suçundan 1 yıl 8 ay cezaya hükmedilmiş; müvekkilin adli geçmişi, zararın olmaması, müvekkilin duruşmadaki tutum ve davranışları göz önünde bulundurularak CMK 231/5 uyarınca hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına kararı verilmiştir.Anılan karar aleyhimize olup, eksik inceleme sonucu alınması sebebiyle ve hükmün hukuka aykırı olduğu kanaatiyle kaldırılmasına karar verilmesini talep ediyoruz. Şöyle ki;
İTİRAZ SEBEPLERİ :
Müvekkil, ekonomik olarak oldukça kötü durumda olduğundan dolayı 20.05.2021 tarihinde suç işleme kararı almıştır. Çalıştığı iş yerini hırsızlamaya karar verdikten sonra bu fikrini dosyadaki sanık …………….. ile paylaşmış, ancak …………………… hiçbir şekilde suç işlemeye teşvik etmemiştir. Müvekkilin çalıştığı yerin kasasında yüklü miktarda para olduğunu öğrenen ……………………, suça konu eylemi kendisinin gerçekleştireceğini, mevzu bahis paranın yarısını alacağını, kalan yarısını da müvekkile vereceğini beyan etmiştir.
Psikolojik ve ruhsal olarak buhranda olan ve suç işleme cesareti olmayan müvekkil, sanık ……………… iş yerini hırsızlarken kapıda beklemiştir. Ertesi gün müştekinin şikayet amacıyla kolluğa müracaat etmiş, ancak müvekkil yakalanmayı beklemeden kolluğa teslim olmuştur. Üstelik müvekkil, içinde bulunduğu ruhsal çöküntüden bir an için olsa dahi çıkmayı başarabilmiş ve müştekinin tüm zararını karşılamıştır. Kaldı ki müşteki müvekkile yönelik şikayetinden de vazgeçmiştir.
Somut olay bir bütün olarak değerlendirildiğinde müvekkilin pişmanlık duyduğu ve samimi beyanlarda bulunduğu, yaptığı hatanın farkına vardığı ve bunu çözmeye çalıştığı düşünüldüğünde ceza kanunlarının amacı yerine getirilmiş olmaktadır. Zira kanunlarımızın amacı suçluyu ıslah etmektir. Müvekkil, bu olay sonrasında yeterince ders çıkarmış ve pişman olmuştur. Müvekkilin sabıkasız kişiliği düşünüldüğünde HAGB kararının müvekkilin sicilinde bir leke olarak kalması hayatını kötü etkileyecektir. Verilen cezalar infaz tamamlandıktan sonra suçlunun hayatını zorlaştırmamalıdır. Zira müvekkilin bakmakta olduğu bir ailesi ve sorumlu olduğu bir itibarı vardır. Bundan ötürü HAGB kararının kaldırılarak müvekkil hakkında beraat kararı verilmesi gerekmektedir.
NETİCE-İ TALEP: Yukarıda arz ve izah olunan ve res’en gözetilecek nedenler ile;
Adana 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nin …………. K. sayılı dosyasında verilen HAGB kararına karşı itiraz talebimizin kabulü ile,
Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi’nin …………………. K. sayılı kararının kaldırılarak yeniden hüküm kurulmasına, sanık müvekkilin bu surette beraatine karar verilmesin
Mahkemeniz aksi kanaatteyse Adana 21. Asliye Ceza Mahkemesi’nin …………… K. sayılı kararının kaldırılması ve taleplerimiz doğrultusunda yeniden inceleme yapmak üzere dosyanın ilk derece mahkemesine gönderilmesine, saygıyla vekaleten arz ve talep eder 14.03.2024
SANIK MÜDAFİİ
Av. Nuh Naci ÖZKAN
Hırsızlık Suçunun Gece Vakti İşlenmesi
Hırsızlık suçu ve Hırsızlık Suçunun Gece Vakti İşlenmesi konusu tarafımıza sıkça sorulmaktadır.
Hırsızlık suçunun gece vakti işlenmesi, Türk Ceza Kanunu (TCK) tarafından nitelikli bir hal olarak değerlendirilir ve cezanın artırılmasını gerektiren bir durumdur. Bu tür hırsızlık suçları, gece vakti işlenmeleri nedeniyle toplumda daha fazla korku ve güvensizlik yaratabilir, bu yüzden kanun koyucu tarafından daha ağır cezalandırılır.
Türk Ceza Kanunu’nda Gece Vakti Hırsızlık
TCK Madde 143: Gece Vakti İşlenen Hırsızlık Suçu
- Gece Vakti Tanımı: Gece vakti, güneşin batmasından bir saat sonra başlayıp, güneşin doğmasından bir saat öncesine kadar geçen süreyi kapsar.
- Ceza Artırımı: Gece vakti işlenen hırsızlık suçunda ceza yarı oranında artırılır.
TCK Madde 142: Nitelikli Hırsızlık
- Nitelikli hırsızlık, hırsızlık suçunun daha ağır cezayı gerektiren halleri ifade eder. Gece vakti işlenmesi, bu nitelikli hallere örnek olarak verilir.
- Gece vakti işlenen hırsızlık suçu, suçun daha gizli ve kolaylıkla işlenebilmesi nedeniyle daha ağır şekilde cezalandırılır.
Cezai Yaptırımlar
- Temel Hırsızlık Cezası: 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası.
- Gece Vakti İşlenen Hırsızlık Cezası: Ceza, temel cezanın yarı oranında artırılması suretiyle uygulanır. Örneğin, temel ceza 2 yıl ise gece vakti işlenen hırsızlıkta bu ceza 3 yıla çıkar.
Örnek Durum
- Gece Vakti İşlenen Bir Hırsızlık Olayı: Bir kişinin, gece vakti bir eve girerek değerli eşyaları çalması durumunda, bu eylem gece vakti işlenen hırsızlık suçu olarak değerlendirilir. Normal şartlarda 2 yıl hapis cezası alacak olan fail, gece vakti suçu işlediği için cezası 3 yıla çıkarılabilir.
Neden Daha Ağır Cezalandırılır?
- Toplumsal Güvenlik: Gece vakti işlenen hırsızlık suçları, toplumda daha büyük bir korku ve güvensizlik yaratır.
- Kolay Gizlenebilme: Gece vakti, suç işleyenlerin daha kolay gizlenebilmesi ve suçun fark edilmesinin zor olması nedeniyle daha elverişli bir zamandır.
- Mağdurların Korumasız Olması: Gece vakti insanlar genellikle uyumakta olup, bu durum mağdurların korumasız ve savunmasız olmasına neden olur.
Gece vakti işlenen hırsızlık suçları, toplum üzerinde daha büyük bir etki yarattığından ve mağdurların savunmasız olduğu bir zamanda gerçekleştiğinden, Türk Ceza Kanunu bu tür suçları daha ağır cezalarla cezalandırmaktadır.
Hırsızlık Suçunun Maddi Ve Manevi Unsurları
Hırsızlık suçunun maddi ve manevi unsurları, suçun yasal olarak tanımlanmasında ve cezalandırılmasında önemli rol oynar.
Hırsızlık suçunun temel maddi unsuru, başkasına ait taşınır bir malın, sahibinin rızası olmadan, mülkiyetin kendisine geçirilmesi amacıyla alınmasıdır. Örneğin, bir kişinin başkasının cep telefonunu cebinden alması.
Hırsızlık suçunun konusunu taşınır mallar oluşturur. Taşınmaz mallar (ev, arsa vb.) hırsızlık suçu kapsamına girmez. Örneğin, mücevher, para, elektronik cihazlar.
Hırsızlık suçunu işleyen kişi fail, malı çalınan kişi ise mağdurdur. Suçun gerçekleşmesi için failin kastı ve mağdurun malına yönelik eylem gereklidir. Örneğin, bir mağazadan mal çalan kişi fail, mağaza sahibi ise mağdurdur.
Hırsızlık eyleminin hukuka aykırı olması gerekmektedir. Malın sahibinin rızası olmadan alınması hukuka aykırılık oluşturur. Örneğin, sahibinin izni olmadan bir arabanın çalınması.
Hırsızlık suçunun manevi unsurları, failin suç işleme niyeti ve bilinç durumunu ifade eder. Hırsızlık suçunun işlenebilmesi için failin kastı, yani bilinçli olarak bu suçu işleme niyeti olmalıdır. Fail, malı hukuka aykırı olarak almak ve kendine mal etmek niyetiyle hareket etmelidir. Örneğin, bir kişinin, başkasına ait cüzdanı kasıtlı olarak alıp, kendi çıkarı için kullanma niyeti. Failin amacı, malı kendine veya bir başkasına menfaat sağlamak olmalıdır. Bu menfaat maddi kazanç olabilir. Örneğin, çalınan bir eşyayı satıp para kazanma amacı.
Hırsızlık suçunun maddi ve manevi unsurlarının varlığı, suçu kanıtlamak ve faile ceza vermek açısından önemlidir. Suçun işlendiği tespit edildikten sonra, yargı sürecinde bu unsurlar dikkate alınarak fail hakkında hüküm verilir. Hırsızlık suçunda zararın giderilmesi (örneğin, çalınan malın iade edilmesi) ve failin pişmanlık göstermesi, cezada indirim yapılmasına neden olabilir.
Hırsızlık Suçu Zamanaşımı
Hırsızlık suçunda zamanaşımı süresi, suçun işlendiği tarihten itibaren belirli bir süre geçtikten sonra suçun kovuşturulabilirliğinin sona ermesi anlamına gelir. Bu süre, Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) belirlenmiş olup, suçun niteliğine ve ceza miktarına göre değişiklik gösterir.
Zamanaşımı süresi, suçun işlendiği tarihten itibaren başlar. Yani hırsızlık suçu işlendiği tarihten itibaren 8 yıl içinde dava açılmadığı takdirde zamanaşımına uğrar ve artık bu suç nedeniyle kovuşturma yapılamaz. Zamanaşımı süresi içinde yukarıdaki işlemlerden herhangi biri yapılırsa zamanaşımı süresi kesilir ve süre yeniden başlar. Kesilme, dava zamanaşımı süresinin dolmasına rağmen davanın görülmesini engellemez, ancak belirli bir süre sonra dava zamanaşımına uğrar.
Hırsızlık suçunda zamanaşımı, suçun işlendiği tarihten itibaren 8 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre içinde dava açılmadığı takdirde suç zamanaşımına uğrar ve artık kovuşturma yapılamaz. Ancak zamanaşımını kesen işlemler yapılması durumunda süre yeniden işlemeye başlar. Bu nedenle zamanaşımı sürelerinin dikkatli bir şekilde takip edilmesi önemlidir.
Hırsızlık Suçunun Nitelikli Halleri
Hırsızlık suçunun nitelikli halleri TCK 142. Madde ve devamında düzenlenmiştir.
Madde 142- (1) Hırsızlık suçunun;
a) Kime ait olursa olsun kamu kurum ve kuruluşlarında veya ibadete ayrılmış yerlerde bulunan ya da kamu yararına veya hizmetine tahsis edilen eşya hakkında,
b) (Mülga: 18/6/2014-6545/62 md.)
c) Halkın yararlanmasına sunulmuş ulaşım aracı içinde veya bunların belli varış veya kalkış yerlerinde bulunan eşya hakkında,
d) Bir afet veya genel bir felaketin meydana getirebileceği zararları önlemek veya hafifletmek maksadıyla hazırlanan eşya hakkında,
e) Adet veya tahsis veya kullanımları gereği açıkta bırakılmış eşya hakkında,
f) (Mülga: 2/7/2012-6352/82 md.)
İşlenmesi hâlinde, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
(2) Suçun;
a) Kişinin malını koruyamayacak durumda olmasından veya ölmesinden yararlanarak,
b) Elde veya üstte taşınan eşyayı çekip almak suretiyle ya da özel beceriyle,
c) Doğal bir afetin veya sosyal olayların meydana getirdiği korku veya kargaşadan yararlanarak,
d) Haksız yere elde bulundurulan veya taklit anahtarla ya da diğer bir aletle kilit açmak veya kilitlenmesini engellemek suretiyle,
e) Bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle,
f) Tanınmamak için tedbir alarak veya yetkisi olmadığı halde resmi sıfat takınarak,
g) (…)57 büyük veya küçük baş hayvan hakkında,
h) (Ek: 18/6/2014-6545/62 md.) Herkesin girebileceği bir yerde bırakılmakla birlikte kilitlenmek suretiyle ya da bina veya eklentileri içinde muhafaza altına alınmış olan eşya hakkında,
İşlenmesi hâlinde, beş yıldan on yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Suçun, bu fıkranın (b) bendinde belirtilen surette, beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda olan kimseye karşı işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte biri oranına kadar artırılır.[58]
(3) Suçun, sıvı veya gaz hâlindeki enerji hakkında ve bunların nakline, işlenmesine veya depolanmasına ait tesislerde işlenmesi halinde, beş yıldan oniki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Bu fiilin bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, ceza yarı oranında artırılır ve onbin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.[59]
(4) (Ek: 6/12/2006 – 5560/6 md.) Hırsızlık suçunun işlenmesi amacıyla konut dokunulmazlığının ihlâli veya mala zarar verme suçunun işlenmesi halinde, bu suçlardan dolayı soruşturma ve kovuşturma yapılabilmesi için şikâyet aranmaz.
(5) (Ek: 18/6/2014-6545/62 md.) Hırsızlık suçunun işlenmesi sonucunda haberleşme, enerji ya da demiryolu veya havayolu ulaşımı alanında kamu hizmetinin geçici de olsa aksaması hâlinde, yukarıdaki fıkralar hükümlerine göre verilecek ceza yarısından iki katına kadar artırılır.
Hırsızlık Suçu Tck
Hırsızlık suçu Türk Ceza Kanunun 141. Maddesinde düzenleme altına alınmıştır.
Madde 141- (1) Zilyedinin rızası olmadan başkasına ait taşınır bir malı, kendisine veya başkasına bir yarar sağlamak maksadıyla bulunduğu yerden alan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Hırsızlık Suçu Para Cezasına Çevrilmesi
TCK da kasten işlenen suçlardan birisi olan bu suçta hapis cezasını para cezasına çevrilmesinde üst sınır 1 yıl olarak belirlenmiştir.
İlk kez hırsızlık yapan ne kadar ceza alır?
İlk kez hırsızlık suçunu işleyen bir sanık nitelikli hal veya artırım nedenlerinden birinin varlığı olmadığı durumlarda 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.
Basit hırsızlık suçu nedir?
Basit hırsızlık suçu TCK 141. Maddede belirtildiği gibi ‘’başkasına ait taşınır bir malı, zilyedinin rızası olmaksızın kendisine ya da bir başka kimseye yarar sağlamak için almak” olarak tanımlanmıştır.