İş hukuku, işçi ve işveren arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen hukuk dalıdır. İş hukuku avukatları, işçilerin ve işverenlerin iş hukukundan kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini korumak için çalışırlar.
İş hukuku avukatlarının ücretleri, avukatın deneyimine, uzmanlığına, davanın karmaşıklığına ve davanın sonucuna göre değişmektedir.
İş hukuku avukatlarının ücretleri, genellikle saatlik olarak belirlenir. Saatlik ücretler, 100 TL ile 500 TL arasında değişebilir.
İş hukuku avukatlarının ücretleri, ayrıca iş mahkemesi vekalet ücreti olarak da belirlenebilir. İş mahkemelerinde, davayı kazanan taraf, karşı tarafa vekalet ücreti ödemek zorundadır. Vekalet ücreti, davanın değeri ve davanın sonucuna göre belirlenir.
İş hukuku avukatı seçerken, avukatın deneyimine, uzmanlığına ve ücret politikasına dikkat etmek önemlidir.
İş Hukuku Avukatı Ne Kadar Ücret Alır?
Bütün hukuki yardımlarda olduğu gibi iş mahkemelerindeki hizmet karşılığında da mahkemeye başvuran ve avukat arasında ama tarifelerin belirlediği ama kişilerin arasında anlaşılan bir ücret söz konusudur. Bu ücretlerin adına avukat ücretleri denmektedir.
Bazen hukukun belirlemiş olduğu tarifelerle hizmet parası alınır, bazen de avukat ve davacı arasında anlaşma yapılır. Yüklü miktarlarında söz konusu olabileceği mahkemelerde her zaman kazanmak istenir. İş mahkemelerinde genellikle işçi tarafında olan avukatlar kazanır. Zira iş mahkemeleri öncelikli olarak işçilerden yana olan mahkemelerdir.
Vekalet Ücreti
Avukatların hizmetleri karşılığı aldığı ücretlere avukat ücretleri dendiği gibi vekalet ücreti de denmektedir. Vekalet ücretleri resmi gazetede yayınlanırken Türkiye Barolar Birliği tarafından belirlenmektedir. Vekalet ücretine iş ve işlemler dahil değildir. Vekalet ücretleri resmi gazete belirlenen tarifenin altında olamaz ve olursa da geçersiz sayılır. Yargıda olan avukatlık ücretleri belirlenen tarifelerden az ya da 3 katından fazla olamaz.
Avukatlık ücretleri belirlenirken avukatın emeği, harcadığı çaba, çalışmaları göz önünde tutulur. Ret sebebi olan davalar için her bir dava karşılığı ücret talebi doğacaktır. Birden fazla avukat olacaksa mahkemede kişiye tüm avukatların ücreti değil normal olarak tek avukat ücreti yüklenmektedir.
Fazla çalışma, hafta tatilleri, takdiri indirimler söz konusu olduğunda mahkeme ya da herhangi bir durum vekalet ücretine müdahale edemez, herhangi bir indirim ya da farklı bir fiyat tarifesi uygulayamaz. Resmi gazetede yayınlanan tutarın dışına çıkılması uygun görülmez.
İş Hukuku Avukatları
İş hukuku avukatları görevleri gereği iş mahkemelerindeki davalardan sorumludur ve iş süresi içerisinde meydana gelebilecek tüm olumsuzlukları savunan kişilerden oluşan görevlilere iş avukatları denmektedir. İş hukuku avukatları davacı ve davalıları savunurken kanunun vermiş olduğu hükümler çerçevesinde ve belirlenen ücretler karşılığında hizmetlerini vererek kişilerin kazanmasını sağlar.
İş hukuku mahkemeleri genel olarak işçiden yana olan mahkemelerdir. İş ile alakalı hukuki sorunlar meydana gelerek bir avukat ihtiyacı duyduğunuz zaman mutlaka iş hukuku dalında uzman, deneyimli ve sizi anlayabilecek empati gücüne sahip kişileri seçmeniz davanın seyri açısından da büyük önem taşır.