15000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir ?

Av.Naciozkan

15000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir ; Nafaka, boşanma veya ayrılık durumlarında ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla bir eşin diğerine ödediği düzenli bir destektir. Türkiye’de nafaka miktarı belirlenirken Gelir Durumu, Ekonomik Durum, Çocuk Sayısı ve Durumu, Eşin Yükümlülükleri gibi birçok faktör göz önüne alınır. Bu makalede, 15.000 TL maaş alan bir bireyin nafaka hesaplaması ve bu süreçteki yükümlülükleri detaylı bir şekilde incelenecektir.

15000 Tl Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir
15000 Tl Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir ? 2


15000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir ?


15000 TL Maaş Alan Ne Kadar Nafaka Verir sorusu ve nafaka ödemeleri evlilik birliğinin sonlanmasıyla beraber gündeme gelen konulardan biridir. Tarafımıza çok sıklıkla 15000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir sorusuna cevap arayan müvekkillerimiz vardır. Mahkemeler 15000 TL maaş alan bir kişinin ne kadar nafaka vereceği konusunda net bir rakam bulunmamaktadır. Bu husus kanunlarda da açık bir hüküm yoktur. Nafaka miktarı hesaplanırken sadece alınan maaş değildir.

Nafaka ödeyecek olan kişinin 15000 TL maaş alsa dahi başkaca gayrimenkulleri yada ek gelirleri bulunması durumunda maaşının üzerine ek gelirler de hesaplanarak daha yüksek bir nafaka çıkacaktır. Ortalama 15000 TL maaş alan bir kişinin ek gelirleri yoksa takribi 3000 TL-4000 TL arasında bir rakam çıkacaktır. Nafaka ödeyecek kişinin başkaca ek gelirleri olması veya çocuk sayısının artışı durumunda bu tutar 8000 TL ye kadar çıkabilmektedir.

Nafaka sisteminin amacı eşlerden birinin boşanma sonrasında oluşacak maddi sıkıntıların olması durumunda mağduriyeti gidererek bir nebze olsun boşanmayla birlikte yoksulluğa düşmesinin önüne geçmektir. Nafakadan kaynaklı fazlaca zenginleşecek birisine nafaka bağlanmayacaktır. Ayrıca nafaka miktarı belirlenirken boşanma nedeni ve tarafların kusur oranı da büyük bir etkiye sahiptir. Bu sebeple nafaka miktarının doğru belirlenmesinde kusur oranına göre hareket etmek gerekir. Bir diğer husus ise nafaka türünün ne olduğu sorunudur.

Eğer müşterek çocuk varsa iştirak nafakası çocuğun bakım ve giderleri için ödenecek nafakadır. Eşlerden diğeri için bağlanacak nafaka ise yoksulluk nafakasıdır. Mahkemenin bağladığı her türlü nafaka miktarına karşı bu miktarı az bulan nafaka alacaklısı yada nafaka miktarını fazla bulan nafaka yükümlüsü mahkeme kararına itiraz ederek nafaka bedelinin azaltılmasını yada artırılmasını talep edebilir.

Mahkeme söz konusu itirazları inceleyerek karara bağlar. Nafaka miktarının azaltılması gibi kaldırılmasını da talep edebilir. Ancak somut olaya bağlı olarak nafaka ihtiyacının olmadığını ispatla yükümlüdür. Aksi takdirde mahkeme nafakanın kaldırılması kararı vermeyecektir. Nafakadan feragat konusuna değinecek olursak genellikle yoksulluk nafakasından feragat etmek mümkündür.

Anlaşmalı boşanma sonrasında nafakadan feragat eden eş daha sonra yoksulluğa düşse dahi nafaka talep etme hakkı ortadan kalkacaktır. Bu aşamada talep etse dahi haklarından feragat ettiği için talebi mahkeme tarafından reddedilecektir. Nafaka, boşanma veya ayrılık durumlarında ekonomik dengeyi sağlamak amacıyla önemli bir yükümlülüktür. 15.000 TL maaş alan bir bireyin nafaka miktarı, gelir durumu, çocuk sayısı, diğer yükümlülükleri gibi birçok faktöre bağlı olarak belirlenir.


Mahkeme, adil ve dengeli bir nafaka düzenlemesi sağlamak amacıyla tüm bu faktörleri değerlendirir. Her durumun kendisine özgü koşul ve farklılıkları barındırmaktadır. Nafaka konularında net bir hesaplama yapmak isteyen tarafların alanında uzman bir boşanma avukatından hukuki destek alarak hesaplatması gerekmektedir.

Yorum yapın

Hemen Ara