Özel Hayata ve Gizliliğe Karşı Suçlar Özel Hayatın Gizliliği

Av.Naciozkan

Özel hayat, kişinin aleni olmayan, başkalarının bilgi sahibi olmasını istemediği yaşam alanını ifade eder. Özel hayatın gizliliği, kişinin bu alanına başkalarının müdahale etmesini engelleyen bir haktır.

Özel hayatın gizliliği ihlali, kişinin özel hayatına başkalarının müdahale etmesidir. Özel hayatın gizliliği ihlali, çeşitli şekillerde gerçekleşebilir.

Özel hayatın gizliliği ihlali örnekleri şunlardır:

  • **Gizli kamera ile fotoğraf veya video çekmek
  • **Kişilerin özel yazışmalarını veya iletişimlerini ele geçirmek
  • **Kişilerin özel yaşamını başkalarına ifşa etmek
  • **Kişilerin özel yaşamını hedef alan tehdit veya şantaj yapmak

Özel hayatın gizliliği ihlali, Türk Ceza Kanunu’nda suç olarak düzenlenmiştir. Özel hayatın gizliliğini ihlal eden kişilere, hapis cezası veya adli para cezası verilebilir.

Özel Hayata ve Gizliliğe Karşı Suçlar Özel Hayatın Gizliliği

İnsanların sosyal yaşantısı içerisinde sağlıklı birey olarak hayatını devam ettirmesi için bazı hakları bulunmaktadır.  Özel hayatın gizliliği de bu haklardan birisidir.  Özel Hayatın gizliliği ilkesinde kişi ya da kişilerin gizliliğine ihlal suçu ve özel hayata müdahalelerinden kişinin haklarını korunması amaçlanıyor.

Yani özel hayatın gizliliği ihlal suçu ise kişinin bir başka kişi tarafından   özel hayatına müdahale edilmesi ve özel alanına girilmesi ve bir başkası tarafından bilinip, çevreye yayılması gibi suçlar üzerine cezalar vererek, kişinin özel hayatının haklarının korunmasını sağlardır. Ancak özel hayatın gizliliği ihlal suçu bazen kişisel verilerin kaydedilmesi, bilişim suçları, haberleşmenin gizliliği suçu ve kişisel ferileri ele geçirip, başkasına verme ya da yayma gibi farklı suçlar ile karıştırılmaktadır.

Özel Hayatın Gizliliği İhlal Suçu Şartları Nelerdir?

Özel hayatını gizliliğini ihlal eden eylemler genellikle Faceboook, Instagram, Twitter, E-posta ve benzeri gibi sosyal mecralar kullanılarak yapılmaktadır.  Bu şeklinde bilgisayar cep telefonu ve benzeri gibi teknolojik cihazlar kullanılarak yapılan özel hayatın gizliliği ihlali suçların suçun niteliğine göre değişmekte ve cezalandırılmaktadır.

İnsanların yaşam alanlarına girip, Başkalarının görmemesi gereken özel yaşamlarını görmesi saptaması ve kaydetmesi filinin yapmak suçtur ve cezası bulunmaktadır.  Örneğin Instagram ya da Whatsapp gibi iletişim kanalarından bir kişi ile görüntülü konuşmak görüştüğü kişinin izni olmadan görüntüsünü ya da konuşmalarını kaydetmek özel hayatın gizliği ihlali suçlunu oluşturmaktadır.

Rızaya Dayalı Olarak Paylaşmanın Cezası Var mıdır?

Ünlüler ya da herhangi bir kişi ile Instagram, Youtube, Facebook, Twitter gibi sosyal medya mecraları üzerinden görüntülü olarak görüşmelerinizde karşı tarafın iznini alarak, fotoğraf, sohbet ve video gibi içerikler rızaya dayalı olarak kaydetmeniz özel hayata gizlilik ihlali suçunu oluşturmaz. 

Ancak kaydettiğinizi video, sohbet, ses ya da fotoğrafı üçüncül şahıslar ile yapaylaşmanız ya da sosyal medya mecralarında paylaşmanız özel hayatın gizliliği ihlalini oluşturur ve   ilgili kişi davacı olması halinde yargılanarak 5 ile 25 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılırsınız. 

Ayrıca çocuklar için de özel hayatın gizliliği ihlal suçu iki kategoride incelenmektedir. 15 yaşını tamamlamamış çocuklar ver on beş yaşını bitiren ve 18 yaşına bitirmemiş çocukların özel hayatını gizliliği korunmakta ve bu suçların işleyen kişiler için de de gerek ceza yaptırımları yapılmaktadır.

Yorum yapın

Hemen Ara