Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu Nedir?

Av.Naciozkan

Konut Dokunulmazlığının İhlali; Konut dokunulmazlığı, bir kişinin ikametgahının, yani yaşadığı yerin, başkaları tarafından izinsiz olarak girilmemesi ve müdahale edilmemesi hakkıdır. Bu hak, Anayasamızın 23. maddesinde düzenlenmiştir.

Konut dokunulmazlığı, kişinin özel hayatına ve mahremiyetine saygı gösterilmesini sağlayan bir haktır. Bu hak, kişinin kendi evinde rahatça ve özgürce yaşamasını sağlar.

Konut dokunulmazlığını ihlal etmek, bir kişinin ikametgahına izinsiz olarak girmek veya müdahale etmektir. Konut dokunulmazlığını ihlal etmek, Türk Ceza Kanunu’nun 116. maddesinde suç olarak düzenlenmiştir.

Konut dokunulmazlığını ihlal eden kişiye, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilebilir.

Konut dokunulmazlığı ile ilgili bazı örnekler şunlardır:

  • Bir kişinin evine izinsiz olarak girmek
  • Bir kişinin evine izinsiz olarak kamera veya dinleme cihazı yerleştirmek
  • Bir kişinin evine izinsiz olarak girip eşyalarını çalmak
  • Bir kişinin evine izinsiz olarak girip onu tehdit etmek

Konut dokunulmazlığını ihlal etmek, ciddi bir suçtur. Bu suçu işleyen kişiler, ağır cezalara maruz kalabilir.

Konut Dokunulmazlığının İhlali
Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu Nedir? 2

Konut Dokunulmazlığının İhlali Suçu Nedir?

Bir kişinin rızası olmadan mülkiyetine veya ofisine girmesi, hürriyetine zarar verecek fiillerin birini işlemesine konut dokunulmazlığı ihlali denir. Konut dokunulmazlığının ihlali suçu genelde küfür, hakaret, darp, şiddet, hırsızlık, evin eşyasına zarar verme gibi suçları kapsayan kanundur. Konut dokunulmazlığı ihlali 116. maddesinde yer almaktadır. Hürriyetine zarar veren bir kişi şikâyet ettikten sonra 2 ila 6 yıl arasında hapis cezasıyla yargılanmaktadır. İşlediği suça göre cezalarda değişiklik gösterir.

Hangi Durumlarda Konut Dokunulmazlığı İhlali Suç Sayılmaktadır?

Ev sahibinin izin vermeden rızası olmadan evin içine failin eve girmesiyle başlar. Eğer evde kimse olmasa dahi habersiz girdiğiniz anda konut dokunulmazlığını ihlal etmiş oluyorsunuz. Bir evde birden fazla kişi oturursa birinin bile razılığı yeterlidir. Eğer suçlu gece ihlal ettiyse hürriyetini 3 yıla kadar hapis cezası vardır. Konut dokunulmazlığı ihlal ederken silah, küfür vs. bunlardan birisi varsa 4 yıl hapis cezası verilir. Konutu kötüye kullanmak suçları kapsamaktadır. Yaralanma ve öldürme varsa ağırlaştırılmış ceza olarak faile dönmektedir.

Yargıtay Kararları Nelerdir?

Eve yapılan rızasız giriş konut dokunulmazlığına girmez. İşyerlerine yapılan, Devlet hastanelerine yapılan faili suçlarda konut dokunulmazlığına girer. Örnek vermek gerekirse devlet hastanelerinden herhangi bir malzemeyi çalınması Yargıtay’ın kararınca hem hırsızlık hem de konut dokunulmaz ihlalini zedelemesinden dolayı ağırlaştırılmış ceza verilmektedir.

Ceza Hukuk Konutu Nedir?

Kişilerin temelli ya da geçici olarak barındıkları alana izinsiz girilmesinden dolayı faili Yargıtay ve hâkimin hükmü cezası ile yargılanmasına ceza hukuk konutu denir. Konut hürriyetini hakkini savunmak ve korumayı amaç edinmiş sistemdir. Ceza hukuk İşlediği suçlara ek olarak cezaları ağırlaştırıyor. Örnek vermek gerekirse eve siz yokken birisinin camdan veya kapıdan girip eşyanızı alıp kaçması hırsızlıktan ve hürriyet dokunulmazlığından yargılanmaktadır.

Adliye Dokunulmazlığı İhlali Nedir?

Adliye çalışma saatlerinde kapıdan girmek bir suç sayılmaz ama izinsiz bir şekilde camdan girilip devletin malına zimmetli ürünleri izinsiz alınmasına adliye dokunulmazlığı ihlali denir. Böyle bir suç karşısında hem hırsızlık hem de adiye dokunulmaz ihlalinden dolayı devası 4 ile 8 yıl arasında olmaktadır. Akşam belediye binasının kapısını kırıp bilgisayar, dosya televizyon gibi eşyaları alıp kaçmışsa fail 3 ayrı ceza kapsamından yargılanmaktadır.

Yorum yapın

Hemen Ara