Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti

Av.Naciozkan

Çekişmeli boşanma davası ücreti 2024 sorularını yanıtlamak için bu makalemizi yayınlamaktayız. Çekişmeli boşanma davası, çiftler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle ortaya çıkan bir hukuki süreçtir. Bu süreç, çiftlerin mal paylaşımı, çocuk velayeti, nafaka gibi konularda anlaşamaması durumunda başvurulan bir hukuki yol olarak karşımıza çıkar.

Çekişmeli boşanma davalarının ücreti, bir dizi faktöre bağlı olarak değişebilir ve bu faktörler genellikle avukat ücretleri, mahkeme harçları ve diğer masrafları içerir. Türkiye barolar birliği tarafından belirlenen ve Resmi Gazetede yayınlanan asgari ücret tarifesine göre çekişmeli boşanma davası ücreti 17.900 TL den az olamaz şeklinde hüküm kurulmuştur. Bu tarife her yıl güncellenmektedir.


Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti 2024

Anlaşmalı Boşanma Davaları 28.500,00 TL
Çekişmeli Boşanma Davaları 54.500,00 TL
Çekişmeli ve Maddi Manevi Tazminat İstemli Boşanma Davaları, Maddi ve Manevi Tazminat Davaları vb.

54.500,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i

Nafaka Davaları 18.200,00 TL’den az olmamak üzere dava değerinin %15’i

Çekişmeli Boşanma Davası Ücreti

Çekişmeli Boşanma Davası Ücretini Kim Öder?


Boşanma davalarında Çekişmeli boşanma davası ücretini kim öder sorusu sıkça karşılaştığımız soru türlerindendir. Boşanma davaları anlaşmalı boşanma ve çekişmeli boşanma davası olarak ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrıma göre de masraf ve ücretler değişmektedir.


Çekişmeli boşanma davalarında davayı açan davacı taraf öncelikle tüm masrafları ödemekle yükümlüdür. Çekişmeli boşanma davası kazanıldığında birtakım yargılama giderlerini davalı tarafa yükletmek mümkündür. Çekişmeli boşanma davaları uzmanlık gerektiren bir alan olduğu için her ne kadar avukat ile dava açma zorunluluğu bulunmasa dahi mutlaka bir avukat ile ilerlemenizde fayda vardır.


Çekişmeli Boşanma Davası Avukatsız Olur Mu?


Taraflar genelde internet üzerinden yada eş dosttan öğrendiği hukuki bilgi ile boşanma davası açmaya çalışmaktadırlar. Fakat her konuda olduğu gibi bu konuda da internette yer alan bilgilerin birçoğu gerçeklikten uzaktır. Özkan hukuk bürosu sizlere en güncel ve en doğru bilgiyi sunmayı hedeflemektedir.


Boşanma kararı veren eşler bu kararı verdikten sonra süreci en az zarar ve hasarla atlatmayı düşünmektedirler. Tüm bu dava süreçlerinin başından en sonuna kadar hak kaybına uğramamak ve en az zararla atlatmak için bu sürecin alanında uzman bir boşanma avukatı ile ilerlemeleri gerekmektedir. Anlaşmalı boşanma davalarının şartlarında anlaşamayan taraflar çekişmeli boşanma davası ücretleri 2024 sorusunun cevabını aramaya başlamaktadırlar.


Her davada olduğu gibi boşanma davaları da yargılama sonunda istenmeyen sonuçlarla karşılaşmamak adına tüm süreç hayati bir önem taşımaktadır. Çekişmeli boşanma davalarında dilekçeler aşaması, tanık ve delil bildirme, mal kaçırma ihtimali varsa tedbir talep etme gibi en başından kesinleştiği son güne kadar dikkatle ilerlenmesi gereken ve hata payınızın olmadığı bir dava türüdür. Hatta taraflar bazı durumlarda kendilerine fayda sağlayacak bir delil olduğunu düşünerek mahkeme sunmakta fakat kendi sunduğu delille birlikte kusur oranını artırarak çok daha fazla zarar görmektedir.

Bazı durumlarda da elinde çok güçlü bir koz olmasına rağmen usul ve esas çerçevesinde delili süresinde veya usulüne uygun sunmadığı için kazanacağı bir davayı kaybetmektedirler. Aile hukukunda kusurun varlığını iddia eden taraf o kusurun varlığını da ispatlamak zorundadır. Bu kusur ispatlanamadığı takdirde haklı olsa dahi mahkeme sonucunu etkileyemeyecektir. Sürekli değişen mevzuatlar ve Yargıtay İçtihatlarını yakından takip etmek büyük önem arz etmektedir.

Boşanma Davasını Kim Açarsa Avantajlı Olur?


Çekişmeli boşanma davaları ve anlaşmalı boşanma davaları üzerinde uzun süreler düşünülerek verilmiş olan bir karardır. Taraflar boşanma davası açmadan önce çekişmeli boşanma yada anlaşmalı boşanma davası açmaya karar vermeleri gerekir. Boşanma davasını kim açarsa avantajlı olur sorusunda ilk husus eğer özel boşanma sebeplerine dayalı bir boşanma davası açılacaksa kanunlarca düzenlenen hak düşürücü süreleri göz önünde bulundurmak gerekir.

Hak düşürücü sürenin anlamı; taraflar bu süre dolduktan sonra o özel sebebe dayalı olarak özel boşanma sebebine dayalı boşanma davası açmaları mümkün değildir. Bu kanunlarca belirlenmiş bir hak düşürücü süredir. Bunu bir örnekle açıklayacak olursak eşiniz zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk ve akıl hastalığı gibi bir fiil gerçekleştirdi. Fakat sizde çocuklarınız ve kendiniz zarar görmemek için hiçbir işlem yapmadınız ve bu şekilde yaşamaya devam ettiniz. İşte bu durumlarda hak düşürücü sürelerin dolmasıyla özel boşanma sebebi gerçekleşmemiş gibi değerlendirilecektir.

Siz bu süreçten sonra dava açsanız dahi hakim bu fiil hiç yaşanmamış gibi karar verecektir. Çünkü siz bu aşamada mahkemenin gözünde affetmiş sayılacaksınız ve buna göre karar verilecektir.


Türk Medeni Kanunu madde 161 de anıldığı gibi Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşer. Affeden tarafın dava hakkı yoktur.


Boşanma davasını açan tarafın bir diğer avantajı da davanın açılacağı mahkemeyi belirleme yetkisi sizdedir. Kanun burada dava açan kişiye seçimlik üç hak tanımıştır. Boşanma davası, davacının yerleşim yeri, davalının yerleşim yeri ve eşlerin beraberliklerinin son 6 ayında birlikte ikamet ettiği yer olarak hak tanımıştır.


Sonuç olarak; davayı ilk açan taraf kesin kazanır yada kesin kaybeder demek mantıksız olur. Davayı açan tarafın avantajlı olduğu yönler vardır. Davayı açan taraf Çekişmeli boşanma davası ücretini araştırarak hiç vakit kaybetmeden davayı açmalıdır.

Sıkça Sorulan Sorular

Çekişmeli boşanma davası kaç celsede biter?

Çekişmeli boşanma davasının süresi, davanın karmaşıklığına, taraflar arasındaki anlaşmazlıklara ve mahkeme yoğunluğuna bağlı olarak değişir. Bu nedenle, dava birkaç celse sürebileceği gibi, daha uzun bir süreç de olabilir.

Çekişmeli boşanma davası avukat ücreti ne kadar?

Çekişmeli boşanma davası avukat ücreti, davaya dahil olan faktörlere bağlı olarak değişir. Dava sürecinin karmaşıklığı, mahkeme masrafları ve avukatın deneyimi gibi etkenler fiyatı belirler. Ücret genellikle saatlik veya dava başına sabit olabilir. Detaylı bilgi almak için bir avukatla iletişime geçmek önerilir.

Çekişmeli bosanma dilekçesi ücreti nedir?

Çekişmeli boşanma dilekçesi ücreti, avukatın tecrübesine, davanın karmaşıklığına ve yerel piyasa koşullarına bağlı olarak değişir. Genelde avukatlar, sundukları hizmete göre bir ücret belirlerler ve bu ücret dava sürecinin detaylarına göre farklılık gösterebilir.

Yorum yapın

Hemen Ara