Bedelli Askerlik Başvurusu Nasıl Yapılır? Milyonlarca vatandaşın beklediği Bedelli Askerlik Kılavuzu Milli Savunma Bakanlığı tarafından resmi gazetede yayımlandı. Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından bedelli askerlik bekleyen herkes “Bedelli Askerlik Kılavuzu” hakkında bilgi almak istedi. Peki, Milli Savunma Bakanlığı’nın yayımladığı kılavuza göre “bedelli askerlik nasıl yapılacak?” “Bedelli askerlik başvuruları nasıl gerçekleştirilecek?”
Bu içerikte sizlerin erişebileceği bilgiler arasında şunlar yer almaktadır;
- Bedelli Askerlik Kılavuzu
- Bedelli Askerlik Başvuru İşlemleri
- e-Devlet Bedelli Askerlik Başvurusu ve Askerlik Şubesi Bedelli Askerlik Başvurusu
- Bedelli Askerlik Başvurusu Süreci ve Askerlik Hizmet Etme Süreci
- Bedelli Askerliğin Yapılacağı Komutanlıklar
- Bedelli Askerlik 20 Gün Boyunca İşlenecek Eğitim Programı
- Bedelli Askerlik İçin Götürülecek Askeri Malzemeler
- Bedelli Askerlik Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Güncel Bedelli Askerlik Celp Dönemleri Ne Zaman?
İşte, bedelli askerlik kılavuzu ve başvuruları ile ilgili tüm detaylar…
Milli Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan duyuru şöyle:
“Bedelli askerlik uygulamasından;
a. 1076 sayılı Yedek Subaylar ve Yedek Askeri Memurlar Kanunu ile 1111 sayılı Askerlik Kanununa tabi istekli yükümlülerden;
(1) 01 Ocak 1994 tarihinden (dahil) önce doğanlar (1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 81’inci maddesi gereği; Askerlik çağına girdikten sonra yaş düzeltmesi yaptıranların askerlik işlemleri, düzeltme yaptırmadan önceki yaşlarına göre yürütülür. Ancak resmi hastane doğum kayıtları dayanak gösterilerek mahkeme kararı ile askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş düzeltmelerinden bedelli askerlik yaş şartlarını sağlayanların başvuruları kabul edilecektir.),
(2) Henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olanlar (Askerlik hizmetini yapmakta olanlar veya yapmakta iken firar edenler, hava değişimi/izin aşımında vs. bulunanlar bedelli askerlik hizmetinden faydalanamayacaklardır.)
(3) Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 03 Kasım 2018 (dahil) tarihine kadar askerlik şubeleri/yurt dışı temsilciliklerine yazılı olarak veya e-devlet üzerinden ((www.turkiye.gov.tr) başvuranlar (Bedelli askerliğe müracaat edecek yükümlülerden daha önce askere sevk evrakını almış ancak sevk edildiği kıtalarına katılmamış olanlar ile “Askerliğe Elverişli Değildir”, “Ertesi Yıla Bırakma” raporu alanlar ve “Bakaya” durumunda bulunanlar bizzat askerlik şubesine veya yurt dışı temsilciliklerine başvurmaları gerekmektedir.),
b. Başvuruları onaylanan yükümlülerden 15.000 Türk lirası veya karşılığı kadar yabancı ülke parasını peşin olarak ilgili banka hesabına ödeyerek, 3 (üç) adet dekont aslını askerlik şubelerine/dış temsilciliklere teslim edenler,
c. Daha önceden herhangi bir nedenle bedelli veya dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılmış olan yükümlülerden gerekli şartları taşıyıp istekli olanlar,
ç. Başvuruları uygun görülen yükümlülerden Milli Savunma Bakanlığınca planlanan celp dönemlerinde 21 (yirmi bir) günlük temel askerlik eğitimlerini tamamlayanlar ve terhis edilenler faydalanabileceklerdir.
- Ayrıca Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce sağlık sebebiyle haklarında verilen askerliğe elverişli olmadıklarına dair raporlardan dolayı askerlik hizmetinden muaf tutulanlar istekleri hâlinde yaş ve temel askerlik eğitimi şartı aranmaksızın 15.000 Türk lirasını ilgili banka hesabına ödemeleri halinde istifade edebileceklerdir.
- Bedelli askerlik hizmeti kapsamında temel askerlik eğitiminde bulunanlar bu süre zarfında çalıştıkları işyeri, kurum ve kuruluşlar tarafından idari veya ücretsiz izinli sayılacaklardır.
- Bedelli askerlik hizmeti kapsamında yukarıda belirtilen yükümlülüklerini süresi içerisinde yerine getirmeyenler Millî Savunma Bakanlığınca kapsam dışına çıkarılabilecektir.”
Bedelli Askerlik Başvuruları Nasıl Yapılır?
Bedelli askerlik hakkında sahip olan birçok vatandaşın aklındaki tek soru “Bedelli askerlik başvuruları nasıl yapılır?”dır. İçeriğin bu bölümünde 2018 bedelli askerlik yapacak kişiler için başvuruların nasıl yapılacağını anlatacağız.Bedelli askerlik yapacak olan vatandaşların başvuru yöntemleri arasında askerlik şubeleri, e devlet ve konsolosluklar yer almaktadır.
E-Devlet Bedelli Askerlik Başvurusu
İnternet üzerinden TC kimlik numaran ve şifren ile www.turkiye.gov.tr adresine giriniz. (Eğer E-devlet şifreniz yoksa PTT’den 3 TL karşılığında alabilirsiniz)
Açılan sayfada MSB’nin altında Asal Bedelli Askerlik işlemleri başlığının altında Asal Bedelli Askerlik Başvurusu linkine tıklayınız.
Ekrana gelecek işlem basamaklarına “kabul et” (Kabul etmediğiniz müddetçe işlemleriniz başlamaz)
Ekrana gelecek Barkotlu Ödeme Belgesinin bir suret çıktısını yazıcıdan alınız.
Çıktısını aldığınız Barkotlu Ödeme Belgesini ilgili bankalara götürünüz.
Bankadan alınan 3 adet dekontla birlikte, E- Devletten alınan Barkotlu ödeme belgenizi şahsen askerlik şubesine teslim ediniz, askerlik şubesinden bedelli askerlik hizmet belgenizi alınız ve başvurunuzu tamamlayınız.
Askerlik Şubesi Bedelli Askerlik Başvurusu
- Askerlik şubesine şahsen nüfus cüzdanın veya adına vekaletname verdiğin avukatın aracılığıyla başvurunuzu yapınız.
- Askerlik şubesince durumunuz kontrol edildikten sonra, faydalanma hakkınız varsa size Ödeme Belgesi verilecektir.
- Askerlik şubesinde almış olduğun Ödeme Belgesiyle ilgili bankalara( Ziraat, Halk veya Vakıf Bankasına giderek ödemenizi gerçekleştirin. Bunun sonucu 3 dekontunuzu alınız.
- Bankadan verilecek 3 dekont ile askerlik şubesinde alınan Ödeme Belgesi ile şahsen veya adına vekalet verdiğiniz avukatın aracılığıyla Askerlik Şubesinde Bedelli Askerlik Hizmet Belgenizi alın ve başvurunuzu tamamlayınız.
Bedelli Askerlik Başvurusu Hakkında Diğer Bilgiler
Bedelli askerlik başvurusunun sayısına göre bedelli askerlik alım işlemleri farklılık gösterebilecek. Yapılan açıklamalar neticesinde eğer 300 Bin kişi üzerinde başvuru gelirse bazı gruplar 1 yıl sonra bile silah altına alınabilecek. Bedelli askerliğin resmi gazetede yayımlanmasının ardından Milli Savunma Bakanlığı göstermelik bir şema ile “Bedelli Askerlik Hizmet Sürecini” başından itibaren anlattı.
Bedelli Askerlik Başvuru belgelerini alanlar 15 Bin TL bedelli askerlik parasını yatırdıktan sonra bankadan verilen dekontlar ile askerlik şubesine gitmeliler. Askerlik şubesine kadar yapılan başvuru işlemi tamamlandıktan sonra celp duyusu beklenecek.
Başvuru yapan kişilerin nerede ve ne zaman askerlik yapacakları Asker Alma Genel Müdürlüğü tarafından açıklanacak.
Bedelli Askerlik 4. Celp Dönemi Ne Zaman
Bedelli askerlik başvurusu yapan ve celp dönemini bekleyen binlerce kişi yer almaktadır. Bu kişiler, en yakın celp döneminde, sıranın kendisine gelmesini ve bir an önce bedelli askerlik görevini yerine getirmek istemektedir. İşte, bizde içeriğin bu bölümünde güncel olarak bedelli askerlik celp dönemlerini paylaşacağız.
Bedelli askerlik celp dönemleri arasında en son 3. celp dönemi askerleri 8 Ekim 2018 tarihinde birliklerine teslim oldu. Yeni celp dönemi olarak belirtilen 4. Celp Dönemi ise 27 Ekim 2018 tarihinde başlayacak.
Önümüzdeki süreçte 4. Celp döneminde askere çağrılmayan bedelliler, bir sonraki celp dönemini beklemek zorunda. 5. Celp dönemi de 3 Kasım 2018 tarihinden sonra belli olacak.
Bedelli Askerlik 21 Günlük Eğitimi Programı Belli Oldu
Bedelli askerlik için yapılan düzenlemelerin ardından 21 günlük askeri eğitim süreci de belli oldu. Celp dönemlerinin açıklanmasının ardından bedelli askerlik yapacak olanlar ilk olarak hangi eğitim sürecinden geçeceklerini merak etmeye başladı. İşte, Bedelli askerlik süreci içerisinde bir gün içerisinde yapılacaklar…
- 05:30 kalk saati ( Burada ne kadar erken kalkarsanız o kadar çabuk traş olur ve kişisel temizlik olayını bir o kadar erken halledebilirsiniz)
- 06:00 kahvaltı yoklaması ve mıntıka temizliği
- 07:30 sabah yoklaması ve sonrasında eğitim
- 12:00 yemek yoklaması yemek ve serbest zaman ( Yemekten sonra ortalama 30-40 dakika kişisel ihtiyaçlarınızı gidermek için bir süre veriliyor)
- 14:00 öğlen yoklaması sonrasında eğitim
- 17:00 akşam yemeği yoklaması ve serbest zaman
- 21:00 yat yoklaması ve yatış (Kışladan kışlaya ve komutandan komutana değişebilir. Bazı yerlerde yat yoklamasından sonra koğuşlardan çıkışa izin verilirken kimi yerlerde verilmeyebilir.)
- 3 hafta sürecek olan bedelli askerlik günleri genel olarak yukarıdaki gibi geçecektir. Farklı olacak tek şey her hafta değişecek olan eğitim konuları olacaktır.
Önemli Bilgi: Bedelli askerlik süresince Pazar günleri serbest zaman olarak değerlendirilecektir.
Buna göre;
1. Hafta Eğitim Konuları;
- Rütbeler, esas duruş pozisyonu, rahat pozisyonu tekmil almak ve vermek
- Astın vazifeleri, amirin vazifeleri, hedef küçültme hareketleri, siper alma, düşman ateşinden korunmak
- Emir, emir tekrarı, kendini takdim, adımlar ve yürüyüşler
- Yerinde saymak, yerinde dönüşler, yürüyüş kararı sayma, çökme, kalkma, tüfekli ve tüfeksiz hareketler
- Silah kullanma yetenekleri, mevzi almak ve mevzi değiştirmek, örtü ve gizleme
2. Hafta Eğitim Konuları
- Şınav, mekik, Tüfekli / Tüfeksiz hareketler, şınav, mekik, 2.400 metre koşu
- Temel insan hakları, örtü ve gizleme, işaretlerle sevk ve idare, Tüfekli / Tüfeksiz hareketler
- Kurtuluş Savaşı ve Atatürk, mesafe tahmini, hedef tarifi, yön tayini, 2.400 metre koşu
- Kurtuluş Savaşı ve Atatürk, piyade tüfeği tanımı parçaları sökülüp takılması kullanıcı bakımı şarjör çıkarma boşaltma ve emniyete alma
- Kurtuluş Savaşı ve Atatürk, harp silah ve araçları sergisi
- Çevrenin korunması, tüfeğe hakimiyet esasları ve nişan vaziyetleri, öğretim atışı ve hataların düzeltilmesi
3. Hafta Eğitim Konuları
- Şınav, mekik, Tüfekli / Tüfeksiz hareketler, şınav, mekik 2.400 metre koşu
- Kuvvet komutanlarına ait görev fonksiyon alanlarının tanıtılması, gözetleme dinleme etki – tepki ve raporlama, nöbet yerinde nöbetçilerin hareket tarzı parola ve işaret kullanılması, el yapımı patlayıcı ve çeşitleri ve bileşenleri, 2.400 metre koşu
- Kuvvet komutanlarına ait görev fonksiyon alanlarının tanıtılması. Çökmek ve kalkmak, yatmak ve kalkmak
- Dağılmak ve paydos etmek, selamlamak, silahlı esas duruş ve rahat vaziyeti
- Kuvvet komutanlarına ait görev fonksiyon alanlarının tanıtılması, silahlı yerinde dönüşler, hizaya getirme ve istikamete bakmak
- Tüfek çatmak tüfek almak, tüfek kayışını ayarlamak, tüfeği taşıma vaziyetleri, tüfeği doldurma ve kapama
- Tören provası
Bedelli Askerlik İçin Götürülecek Askerlik Malzemeleri
Bedelli askerlik celp dönemleri açıklanmaya başlandı. Hatta ilk celp döneminde giden askerler geri bile döndü. Peki, askerliğe giderken alınacak malzemeler nelerdir? İşte, bedelli askerliğe giderken alınması gereken eşyalar…
- İç Çamaşırı (Boxer, Atlet, Fanila)
- Temizlik Malzemeleri (Diş Fırçası, Diş Macunu Vs..)
- Kulak Tıkacı Ve Göz Bandı
- Silikon Ayakkabı Tabanı Ve Vatka
- İlaçlı Pudra
- Kontörlü Kart Veya Askercell
- Fermuarlı Çamaşır Filesi
- Selpak Kağıt Mendil
- Terlik
- Havlu
Yukarıda belirtilen bazı askerlik malzemeleri sizlere, gittiğiniz yerde verilecektir ancak sayıları az olacaktır.
Kamuflaj hariç giydiğiniz iç çamaşır ya da çorapları sürekli olarak değiştireceğinizi düşünürsek, bazı eşyalardan fazlaca yanınızda bulundurabilirsiniz.
Bedelli Askerlik Yapacakların Yanında Bulunduracakları Diğer Askerlik Malzemeleri
- İç Çamaşırı (Haki Renkli)
- Açık Mavi Renkli Yastık Kılıfı
- Siyah Terlik
- Mavi renkli havlu
- Siyah Pilot Kalem ve Not Defteri
- Traş Bıçağı
- Kontörlü Kart
- Traş Kolonyası
- Yara Bandı
- Dolap Kilidi
- Banyo kesesi
- Vatka
- Silikon Taban
- Diş Fırçası
- Kulak Çubuğu
- Boğaz Pastili
- Bot Kilidi
- Tırnak Makası
- Krem
- Pudra – ilaçlı
- Çamaşır Filesi
- Islak Mendil
- Koltuk altı Jel
- Kulak Tıkacı
- Ağrı Kesici
- Vitamin
- Burun Açıcı Sprey
- Selpak
- Diş Macunu
- Boyun askılı cüzdan
- Bot Boyası
- Temizleme Fırçası
- İğne İplik Seti
- Çengelli İğne (10-15 Adet)
- Göz Bandı
- Sıvı Sabun
- 3’ü bir arada Şampuan
- Banyo Çantası
- Traş Köpüğü
- Kol Saati (Casio – Plastik)
Bedelli Askerlik İçin Zorunlu Eğitimi Yapılacağı Komutanlıklar
Bedeli askerlik yapacak vatandaşların hangi illerde ve komutanlıklarda eğitim alacakları belli oldu. Milli Savunma Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı üzerinden yapılan açıklamalarda aşağıdaki iller tercih edildi. Bu illerin yanı sıra yapılacak başvurulara göre; Ankara, Balıkesir, Burdur İstanbul ve Samsun’da da gerekli hazırlıklar başlatılacak.
- 58’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Burdur
- 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Sivas
- 1’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Manisa
- 3’üncü Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı Antalya
- 48’inci Piyade Eğitim Alay Komutanlığı – Tokat
- 15’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı – Amasya
- 59’uncu Topçu Eğitim Tugay Komutanlığı – Erzincan
- 3’üncü Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Ezine-Çanakkale
- 1’inci Jandarma Eğitim Tabur Komutanlığı-Aydın
- 116’ncı Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Çanakkale
- 9’uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bilecik
- Jandarma Muhabere Eğitim Tabur Komutanlığı-Seferihisar-İzmir
- 10’uncu Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı-Bornova-İzmir