Boşanma, evlilik bağının hukuken sona ermesi anlamına gelen bir hukuki işlemdir. Boşanma davaları, aile mahkemelerinde görülür.
Boşanma davalarında avukat tutmak zorunlu değildir. Eşlerden biri, boşanma davasını kendi başına açabilir ve takip edebilir. Ancak, boşanma davaları hukuki açıdan karmaşık ve teknik bilgi gerektiren davalardır. Bu nedenle, avukat tutmak, davanın daha sağlıklı ve başarılı bir şekilde sonuçlanması açısından önemlidir.
Avukatsız Boşanma Mümkün Mü?
Avukatsız boşanma mümkün olmakla birlikte, avukatsız boşanma davaları genellikle daha uzun sürer ve daha maliyetli olabilir. Bu nedenle, avukat tutmak, davanın daha hızlı ve daha az maliyetli bir şekilde sonuçlanması açısından avantajlıdır.
Avukat Tutmanın Avantajları
Avukat tutmak, boşanma davasında aşağıdaki avantajları sağlar:
- Dava sürecini daha iyi anlamanıza yardımcı olur.
- Davanızın en iyi şekilde sonuçlanması için size yardımcı olur.
- Dava masraflarınızı azaltabilir.
Boşanma Davalarında Avukat Tutmak Şart Mı?
Evlilik ne kadar keyifli bir süreç ise boşanma süreci de o kadar zorlu bir süreçtir. Çiftler karşılıklı olarak boşanmaya karar verseler de herhangi bir ciddi sebeple boşanmaya karar verseler de fark etmeden bu süreç çetrefilli geçmektedir. Özellikle pek çok kanun maddesinin yer aldığı türk medeni kanunu ile ilgili yeterli bilgiye sahip olmayan çiftler boşanma davası sırasında mağdur olabilmektedirler. Bu mağduriyeti giderebilmek için avukat tutulabilir.
Türk hukuk sisteminde hiçbir davada Avukat tutma zorunluluğu yoktur. Yani boşanma davasında da Avukat tutma zorunluluğu yoktur. Kişiler davanın lehine sonuçlanması için Avukat tutmayı tercih edebilirler. Yani boşanma davalarında avukat tutmak şart mı sorusuna net olarak hayır diyebiliriz.
En Sık Karşılaşılan Boşanma Nedenleri
Çiftlerin boşanma nedenleri bazen ufak tefek sebepler olurken bazen ciddi sorunlar olabilmektedir. Ufak tefek anlaşmazlıklarda avukatlar çiftlerin arasını düzeltmek için adımlar atabilir. Fakat bu hukuk sisteminde yer alan arabuluculuk sistemi ile ilgili bir durum değildir. Yaşanan ciddi sorunlar da ise boşanma işleminin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi oldukça önemlidir.
Özellik şiddet, haysiyetsiz yaşam sürme, aldatma gibi birçok konuda çiftlerin karşılıklı olarak birbirlerinin hayatından çıkarılması önemli bir noktadır. Böyle zorlu davalarda bir avukattan yardım almak istemek işlerin en hızlı ve güvenilir bir şekilde ilerlemesi için önemli bir adımdır. Boşanma davalarında avukat tutmak şart mı hayır değil. Fakat karşılaşılan bu boşanma nedenlerinin boşanma davası için hazırlanan dilekçe de net bir şekilde ifade edilmesi konusunda avukatların rolü oldukça yüksektir.
Boşanma Süreci
Çiftler boşanmalarını ifade eden dilekçeyi hazırladıktan sonra taleplerle ilgili olarak Dilekçenin de hazırlanması gerekmektedir. Evli çiftlerin birbirleri üzerinde bazı hakları bulunduğu için talep edebilecekleri ayrıntılar da olabilir. Bunların en başında çiftin bir çocuğu var ise bu çocuğun velayeti ile ilgili olarak da dava dosyasında yer alan belgelerin olması gerekmektedir. Ayrıca nafaka talebi, tazminat talebi gibi konularda muhakkak dava dosyasına İşlenmelidir.
Yeni Türk medeni kanununa göre evlilik sonrası edinilen mallar ile ilgili olarak da talep var ise bunların da dava dosyasında yer alması gerekmektedir. Hazırlanan bu dosya ile boşanma avukatları gereken yerlere harçları yatırarak davanın açılmasına sağlayabilirler. Bu dilekçe ve başvuru için boşanma davalarında avukat tutmak şart mı diye soracak olursanız aslında bu işlemleri Avukat olmadan da yapabilmeniz mümkün. Burada tercih size kalmıştır.