Anlaşmalı Boşanma Protokolü Sonradan Değiştirilebilir Mi?

Av.Naciozkan

Boşanma süreci, evli çiftlerin yasal olarak ayrılma sürecini ifade eder ve genellikle karmaşık ve duygusal bir süreçtir. Ancak, çiftler arasında anlaşmalı boşanma protokolü oluşturmak, bu süreci daha sorunsuz hale getirebilir. Anlaşmalı boşanma protokolü, tarafların boşanma sürecinde karşılaşabilecekleri meseleleri belirleyen ve düzenleyen bir yazılı belgedir.

Bu makale, anlaşmalı boşanma protokolünün sonradan değiştirilebilirliği üzerine odaklanacak ve tarafların hayatlarında meydana gelen değişikliklere nasıl uyum sağlanabileceğini inceleyecektir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolü
Anlaşmalı Boşanma Protokolü Sonradan Değiştirilebilir Mi? 2


Anlaşmalı Boşanma Protokolü Sonradan Değiştirilebilir Mi?


Son zamanlarda çok sık bir şekilde Anlaşmalı boşanma protokolü sonradan değiştirilebilir mi? Soruları ile karşılaşmaktayız. Bu sebeple bu konu hakkında sizleri bilgilendirmek istedim. Bu sorunun cevabı tabii ki evet olacaktır. Fakat bunun yapılabilmesi içinde belli başlı şartlar ve sınırlamalar vardır.

Anlaşmalı boşanma protokolü boşanma kararı kesinleşinceye kadar her aşamada değiştirilebilir veya vazgeçilebilir. Ancak karar kesinleştikten sonra önceki protokolü değiştirmek hiçte kolay değildir. Bu aşamada maddenin değiştirilmesine yönelik sonradan çıkan bir durumun olması gerekecektir.

Bunu bir örnekle açıklamak istersek ; müşterek çocuğun üstün yararını gözeterek iştirak nafakası veren mahkeme veya velayet ile ilgili koşullarda değişmeler olması sebebiyle karar kesinleşse dahi yeni bir dava açarak bunu mahkemede ileri sürebilirsiniz. Bu hususlar çerçevesinde daha sonra hak kaybı yaşamamak adına protokol maddeleri açık ve net bir şekilde yazılmalı, hukuka uygun olarak düzenlenmelidir. Bu sebeple anlaşmalı boşanma davası süreçlerinin en başından itibaren uzman bir avukat eşliğinde düzenlenmesinde büyük fayda vardır. Protokolde yapılacak değişikliklerin hukuki olarak onaylanması ve mahkeme kararıyla resmiyet kazanması gerekir.

Taraflar, mahkemeye başvurarak protokoldeki değişiklikleri resmi olarak talep etmelidir. Mahkeme, değişikliklerin tarafların çıkarlarına uygun olup olmadığını değerlendirir. Özellikle çocuklarla ilgili düzenlemelerde, mahkeme çocukların çıkarlarını ön planda tutar.


Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Değişiklik Yapılabilir Mi?


Aslında kural olarak Anlaşmalı boşanma protokolünde değişiklik yapılabilir. Taraflar anlaşmalı boşanma davası sürecine girdikten sonra anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmasıyla süreç başlayacaktır. Taraflar bu süreci geçerek dava açtıktan sonra Anlaşmalı boşanma protokolü sonradan değiştirilebilir mi? Diye düşünürken evet Anlaşmalı boşanma protokolünde değişiklik yapılabilir sorusunun cevabını bulacaklardır. Protokol maddelerinde anlaştıktan sonra taraflar ıslak imzalı bir şekilde bu protokolü hazırlayarak mahkemeye sunarlar. Islak imza atıldıktan sonra eşler protokolü değiştiremeyeceklerini düşünürler ancak bu hiçte öyle değildir.

Diğer eşin protokolde yazılı maddelerden en az birini dahi kabul etmeyerek değiştirmek isterse protokol geçerliliğini yitirerek yenisinin hazırlanması daha doğru olacaktır. Anlaşmayı boşanmaya karar veren eşler boşanmanın bütün mali ve hukuki sonuçlarında hem fikir olmak zorundadırlar aksi takdirde anlaşmalı boşanma hükümlerince boşanmaya karar verilmesi mümkün değildir.


Anlaşmalı Boşanma Kesinleştikten Sonra Mal Paylaşımına İtiraz Edilebilir mi?


Anlaşmalı boşanma protokolü sonradan değiştirilebilir mi? Sorusunun devamı olarak Anlaşmalı boşanma kesinleştikten sonra mal paylaşımına itiraz edilebilir mi? Soruları gündem oluşturmaktadır. Boşanma kararı kesinleştikten sonra mal paylaşım konusunda bazı durumlarda itiraz edilebilir. Mal paylaşım davasından kaynaklı konular duruşmada sözlü olarak sunulacağı gibi protokolde değişikliğe gidilerek te itiraz edilebilecektir.

Anlaşmalı boşanma davasından çekişmeli boşanma davasına döndüğü durumlarında ise eşler mal paylaşım davasını ayrı bir dava açarak talep edebileceği gibi çekişmeli boşanma davasının bekletici mesele yapılmasından sonra çekişmeli boşanma davasının bitimi de beklenebilir.


Eşler arasında hazırlanmış olan boşanma protokolünde boşanmanın tüm mali sonuçlarında mutabakat sağlanmış olmalıdır. Eşler arasında hazırlanan protokolde boşanmanın mali sonuçları hakkında uzlaşılmamış olması davayı anlaşmalı boşanma davasından çekişmeli boşanma davasına doğru çevirecektir. Hal böyle iken anlaşmalı boşanma protokolü uzman bir avukat ile birlikte hazırlanmalıdır.

Taraflar mal paylaşımını anlaşmalı boşanma davasından sonraya da bırakma hakkına sahiptirler. Eşler bu hakkını kullanmak isterlerse anlaşmalı boşanma davası kesinleştikten sonra ayrı bir mal rejiminin tasfiyesi davası açarak aralarındaki mal paylaşımını giderebilirler. Fakat burada unutulmamalıdır ki anlaşmalı boşanma davasının kesinleşmesinden sonra 10 yıllık bir zaman aşımı vardır. Eşler bu konuya dikkat etmelidir.

Anlaşmalı Boşanma Protokolüne Uyulmazsa Ne Olur?


Anlaşmalı boşanma protokolü anlaşmalı boşanma davalarında resmi bir belge hükmündedir. Bu sebeple usulüne uygun hazırlanmış, eşlerin ıslak imzasının bulunduğu protokol mahkemede geçerli bir belge olmakla birlikte mahkeme kararının kesinleşmesiyle ilam hükmünde bir belge olacaktır. Bu yüzden eşler anlaşmalı boşanma davası düzenleyerek mahkemeye sunsa dahi oluşan gelişmelerden dolayı protokole aykırı davranmaya çalışabilirler.

Bunun sonucu olarak anlaşmalı boşanma davasından çekişmeli boşanma davasına dönüşebilir. Son durum bu şekilde olduğu zaman protokole uymayan tarafa birtakım yaptırımlar uygulanabilir.


Anlaşmalı Boşanma Protokolü Sonradan Değiştirilebilir Mi? Mesela protokolde mal paylaşımı için maddeler yazılmış ancak eşlerden biri sorun çıkarıyor ise malların tasfiyesi için icra sürecini başlatabilirler. Anlaşmalı boşanma protokolü, boşanma sürecini düzenlemek ve taraflar arasında net bir anlaşma sağlamak için önemli bir araçtır. Ancak, yaşam koşullarındaki değişiklikler nedeniyle protokolün revize edilmesi gerekebilir.

Bu süreçte, tarafların dürüst bir iletişim kurmaları, değişikliklere açık olmaları ve hukuki süreci takip etmeleri önemlidir. Bu şekilde, anlaşmalı boşanma protokolü, çiftlerin değişen ihtiyaçlarına uygun hale getirilebilir ve boşanma sonrası yaşamlarının daha adil ve sürdürülebilir bir şekilde düzenlenmesine yardımcı olabilir. Anlaşmalı boşanma protokolüne uymayan eş için yaptırımlar uygulanabilir. Bu konuda uzman bir avukat ile çalışmanızı öneririz.

Sıkça Sorulan Sorular

Boşanma protokolü kaç TL?

Boşanma protokolünün ücreti duruma ve avukatın tarifesine bağlı olarak değişebilir. Genelde 2.000 TL ile 10.000 TL arasında değişen bir maliyetle karşılaşabilirsiniz. Ancak detaylı bir değerlendirme için bir avukatla iletişime geçmek önemlidir.

Anlaşmalı boşanma ücreti ne kadar 2023?

Anlaşmalı boşanma ücreti, avukatın deneyimi, bölgenin tarifesi ve dava detaylarına bağlı olarak değişir. 2023’te genellikle 3.000 TL ile 15.000 TL arasında olabilir. Kesin ücret için yerel bir avukatla iletişime geçmek önemlidir.

Anlaşmalı boşanma protokolü nasıl oluyor?

Anlaşmalı boşanma protokolü, çiftlerin mal paylaşımı, nafaka, velayet gibi konularda uzlaşarak bir belge oluşturdukları bir süreçtir. Tarafların anlaşması, avukatın rehberliğinde yazılı olarak belgelendirilir ve mahkemeye sunulur.

Yorum yapın

Hemen Ara